ANNONS

Mikael bestals när han låg på akuten

”Jag har pratat med ambulanspersonal, akuten och avdelningen där jag låg, men ingen vet någonting om mina tillhörigheter”, säger Mikael, 49.
”Jag har pratat med ambulanspersonal, akuten och avdelningen där jag låg, men ingen vet någonting om mina tillhörigheter”, säger Mikael, 49.
När Mikael skulle åka hem efter två dagar på Danderyds sjukhus upptäckte han att både hans plånbok, nycklar och ytterkläder var borta.

– Jag är besviken. Man ska inte behöva bli bestulen på sjukhuset, säger han.
ANNONS

Det hände torsdagen den 20 februari. Mikael var hemma i sin lägenhet, sjukskriven från sitt arbete som grafisk formgivare. Den här eftermiddagen blev han medvetslös efter att han fått sitt tredje krampanfall, troligen beroende på en medicin som han äter.

När han vaknade upp var han förvirrad, trött och hade tappat närminnet.

– Jag hade ont i hela kroppen ungefär som träningsvärk, säger Mikael.

Han ringde efter ambulans men minns inte mycket av själva resan till sjukhuset. Han kommer dock ihåg att han tog upp plånboken och visade ett identitetskort när han skrevs in på akuten.

– Sen låg jag halvt medvetslös på en brits i ett bås som var avskilt med en gardin, säger Mikael.

Någon hade hjälpt honom av med kläderna. En ytterrock med en plånbok och nycklar hem i rockfickan, en fleecetröja, ett par vinterstövlar med inbyggda broddar och en mössa.

Efter provtagning och läkarundersökning blev Mikael transporterad upp till en avdelning där han fick ligga i två dagar tills han skulle åka hem.

– Jag var inte pigg. Men de ville inte ha mig där längre.

Det var först då han upptäckte att plånbok, nycklar, stövlar och ytterkläder var försvunna.

ANNONS

– Personalen letade men hittade ingenting.

Hans 85-årige pappa skjutsade honom hem till lägenheten.

– En kompis som väntade på mig där hemma blev skitförbannad över att jag blivit av med plånbok och kläder. Hon åkte ner till sjukhuset och frågade varför de inte låst in mina värdesaker. De sa till henne att de hade haft för lite personal för den servicen.

Mikael tycker att det borde finnas möjlighet att låsa in sin värdesaker i ett skåp på akuten och på avdelningarna.

Efter förlusten har han tvingats byta lås på ytterdörren och beställa nya kontokort.

Han berättar att han också ringt till sjukhuset för att höra om de hittat hans saker, men han har känt att det, enligt honom, inte funnits någon som intresserat sig för hans förlust.

Hans Gustin, kanslichef på Danderyds sjukhus, uppger däremot att akuten saknar rutiner att ta hand om värdeföremål från personer som är så dåliga att de inte själva kan tala för sig.

– Vi frågar patienter som själva kan kommunicera. Men det finns ingen rutin på att ta hand om medvetslösa patienters värdesaker.

Ska sjukhuset göra någonting åt det?

– Jag tycker det är en fråga som vi ska jobba med. Det ligger i vårt intresse att värna patienterna. Kan de inte själva ha kontroll över sina värdesaker ska vi ha det.

Per-Inge Akterin, närpolischef i Danderyd, framhåller sjukhusets ansvar för att värdesaker förvaras säkert.

– Man kanske blir sjuk på stan och kommer ensam med ambulans och bär värdesaker på sig. Där tycker jag sjukhuset har ett jätteansvar, säger han.

Mikael är klar med sin uppfattning efter sin dåliga erfarenhet.

– Åk om möjligt inte ensam in till akuten. Se till att du har en anhörig eller en vän med dig som kan hålla ett öga både på dig och dina tillhörigheter.

Fakta

Anmälda stölder på sjukhuset

2010 – 56

2011 – 52

2012 – 75

2013 – 41

Källa: Polisen

ANNONS