ANNONS

Mikaela, 18, redan en fena på snickeri

I veckan ska Mikaela Ahlin, 18, från Bromma, tävla om en plats i möbersnickar-SM.

– När jag vann deltävligen insåg jag att jag faktiskt är bra på det jag gör.
ANNONS

För Mikaela Ahlin spelar det ingen roll om det handlar om att bygga en enkel garderob eller ett mer snirkligt utformat skåp.

– Huvudsaken är att jag får snickra. Jag gillar själva skapandeprocessen, att få följa idé till färdig produkt. Och jag har alltid gillat att arbeta med händerna.

Hon har redan snickrat skåp, bord och andra möbler under utbildningen på S:t Martins gymnasium i Solna business park, ett stenkast från Sundbybergs centrum.

Den 24 och 25 januari avgörs regionalfinalen till Yrkes-SM i Falun. Där ska Mikaela kämpa om att bli en av dem som får delta i SM.

– Jag blev förvånad över att jag vann deltävlingen, det är en bra bekräftelse på man är bra på det man gör.

I deltävlingen kämpade Mikaela Ahlin mot sju andra elever.

– Mikaela vann för att hon arbetade målmedvetet och behärskade teknikerna, säger Henrik Smedmark, vid Trä- och möbelföretagen, som arrangerar tävlingen.

I veckans regionalfinal ska man främst visa att man kan teknikerna. Deltagarna ska skapa en mindre snickeriprodukt där olika arbetsmoment ska ingå, som fanering och maskinarbete.

– Det är i regel svårast att förstå ritningarna, sedan gäller det att inte bli stressad över att allt ska ske på tid, säger Mikaela Ahlin.

ANNONS

Det slutgiltiga målet för deltagarna är Yrkes-VM i Leipzig 2013.

Men högsta prioritet för Mikaela Ahlin är att få ett jobb efter gymnasiet.

– Helst vill jag starta något eget men som branschen ser ut i dag vet jag inte hur det ska gå. Knappt någon köper möbler från snickerier nuförtiden och få mindre snickerier finns kvar.