ANNONS

”Militär upprustning skapar inte fred”

Agnes Hellström, Svenska Freds.
Agnes Hellström, Svenska Freds.
På måndag startar den största svenska militärövningen på 20 år. Tusen soldater ska komma till Kungsängen. Men den svenska fredsrörelsen är kritisk och i Göteborg planeras protester.
ANNONS

Den 11 september startar försvarsmaktens stora övning Aurora 17 och förband i hela Sverige berörs. I Kungsängen kommer man att öva med över tusen soldater och hundratals fordon under helgen den 22 till 24 september.

Samtidigt kommer den ryska militära övningen Zapad pågå som enligt Nato har omkring 100 000 deltagare.

I Göteborg planeras protester av flera fredsorganisationer som gått ihop under namnet Stoppa Aurora.

Sveriges största fredsförening Svenska Freds står utanför aktionen, men menar att den här typen av övningar riskerar att öka spänningarna i världen snarare än att bidra till fred.

– Vår bild är att det finns en växande, stark och ganska naiv övertro på att militära medel skapar hållbar fred och säkerhet. Vi ser, tvärtemot det Aurora och den parallella ryska övningen Zapad står för, att vi borde fortsätta satsningar på diplomati, fredsfrämjande insatser och att jobba på djupet med att hantera orsaken till en konflikt snarare än med upprustning, säger Agnes Hellström som är ordförande för Svenska Freds.

Livgardets soldater kommer att bära gevär, men skott kommer inte avlossas när de går genom stan. Bilden är en arkivbild.

Kan man inte se övningen som bara en övning, att man i ett land behöver en militär som är vältränad?

ANNONS

– En av de politiska signaler som vi sänder ut med den här typen av internationell militärövning är avskräckning och förberedelse, på samma sätt som ryska militärövningar upplevs som hotfulla och ett tecken på förberedelse för krig. Den föreställda fienden i Aurora 17 har dessutom många likheter med Ryssland och sker i samarbete med flera Nato-länder. Det ökar spänningarna och försvårar arbetet med nedrustning och avspänning som är ett av Sveriges utrikespolitiska mål.

I ett spänt världsläge – kan verkligen ett litet land som Sverige förväntas ta rollen att prata istället för att jobba på sitt försvar?

– Sverige har historiskt haft rollen som det lilla landet som inte tar ställning och som varit alliansfritt. Tack vare det och det arbete som lagts på att medla har vi haft fred i mer än 200 år inom landet. En del av argumentationen inför övningen är att säkerhetsläget försämrats och att det är naivt att inte rusta vårt territoriella försvar. Men resultatet blir upprustning från alla håll, med ökade spänningar som följd, som dessutom ökar risken för att en verklig militär konflikt bryter ut, säger Agnes Hellström.

Försvarsmakten menar i en intervju med Svt nyheter väst att landet i öst som anfaller Sverige i övningens scenario inte är menad att likna Ryssland.

– Fienden i övningen är A-land, som är ett helt fiktivt land som vi har skapat för att ge oss bästa övningen. Det är konstruerat för att vi ska kunna öva de mål som vi vill uppnå, säger övningsledaren Bengt Andersson till Svt.

Försvarsministern Peter Hultqvist (S) har tidigare tillbakavisat kritik mot att övningen skulle öka spänningarna i Österjöområdet.

Peter Hultqvist.

– Det måste vara vår suveräna rätt att bedriva en sådan här övning utan att någon annan ska försöka att propagandistiskt sätta in den i något slags spänningshöjande scenario, sade han i en intervju med DN tidigare i år.

Han menar att övningen är viktig för att undersöka vad som är bra och vad som är dåligt i det svenska försvaret.

– Det är viktigt att hålla ordning på realiteterna. Det här är en svensk övning som handlar om försvar av Sverige. Vi har inte några offensiva ambitioner att gå till attack mot någon annan och annektera land. Vi kommer att inbjuda internationella observatörer, sade Peter Hultqvist till DN.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.