Militärernas rum öppnas för gäster

Eva Persson med sin man Thomas i en av de nya rummen. Alla rum är uppkallade efter släktingar till Eva och Thomas och det här rummet heter Selma efter Evas farmor.
Eva Persson med sin man Thomas i en av de nya rummen. Alla rum är uppkallade efter släktingar till Eva och Thomas och det här rummet heter Selma efter Evas farmor.
Kasernen som nu blir hotell.
Kasernen som nu blir hotell.
Snart är upprustningen av stenkasernen vid Fredriksborgs fästning vid Oxdjupet öster om Vaxholm klar. Till midsommar ska hotellet stå färdigt. Detta är bara en av flera hotellsatsningar som är på gång i kommunen.

Maskiner står utanför huset. Gräset på sluttningen ner mot vattnet är nylagt. Färgen på dörrarna har ännu inte torkat och hotellrummen står ännu tomma. Så ser det ut vid Fredriksborgs fästnings stenkasern. Det sista fixet innan det nya hotellet öppnar är i full gång. Tio rum, kök, reception och tre matsalar finns nu i huset, som tidigare bestod av sex lägenheter.

– Vi tycker att det här är ett område med stora möjligheter. Vi vill göra fästningen och den fina omgivningen tillgänglig så att alla kan njuta av miljön, säger Värmdöbon Eva Persson, som ska driva hotellet tillsammans med sin man Thomas.

Själva fästningen tornar upp sig ovanför stenkasernen. Guidade visningar kommer att göras varje dag under sommaren. Eva och Thomas ska också anordna evenemang, som konserter och utställningar, på området. Bland andra ska Sara Varga, Ebbot Lundberg och Magnus Carlsson uppträda i sommar.

Fredriksborgs fästning är bara ett exempel på de hotellsatsningar som pågår i Värmdö. Ett annat är Siggesta Träskhotell. Ungefär 150 rum ska få plats i de fyra byggnaderna. I morgon, onsdag, tar kommunfullmäktige ett slutgiltigt beslut om detaljplanen för området.

Förutom de nya hotellen har redan etablerade konferensanläggningar börjat inrikta sig mot turismen. Ett exempel är Djurönäset.

– Konferensverksamheten mins-kar drastiskt på sommaren, därför har vi tänkt att nu måste vi attrahera en ny målgrupp, säger hotellchefen Magnus Danielsson.

De senaste åren har flera rum anpassats för privatgäster och i sommar erbjuder Djurönäset aktiviteter såsom paddling och cykling.

Även Säby säteri ska nu marknadsföra sina rum till turister.

– Jag har märkt en stigande efterfrågan på den typ av hotell dit man kan åka med kompisar eller sin käresta och bli lite bortskämd över helgen, säger vd Micael Eriksson.

Enligt Cissi Grape, kommunens näringslivssamordnare, behövs ännu fler hotell.

– Vi satsar hårt på fler besökare och då behövs fler boenden. Vi vill också kunna erbjuda boende i olika delar av Värmdö, säger hon.

Hon menar att turisterna ofta inte har chansen att besöka allt de vill se. Genom övernattning kan de besöka fler ställen nästa dag.

– Det gör också att de spenderar mer pengar här, säger Cissi Grape.

Vi satsar hårt på fler besökare och då behövs fler boenden.Cissi grape

Fakta

Från 1700-talet

Fästningen med 45 kanoner började byggas på 1720-talet och stod klar runt tio år senare.

Där fanns 2 000 man som skyddade Oxdjupspassagen.

Kasernen byggdes på 1750-talet.

Källa: Statens fastighetsverk