ANNONS

Militärövning i innerstan ställs in

Livgardet genomför en militärövning på Östermalm 2013.
Livgardet genomför en militärövning på Östermalm 2013.
Livgardet skulle i dag ha anordnat en övning för 100 soldater i innerstan. Nu flyttas övningen på grund av den senaste tidens terrorhot.

– Vi vill inte att människor ska förväxla det med en skarp övning, säger Björn Westerdahl, informatör på Livgardet.
ANNONS

Beslutet togs under tisdagseftermiddagen. Övningen som skulle ha skett på Kungsholmen, Södermalm och Norrmalm under onsdagen flyttas nu till platser norr och söder om staden.

– Det är kopplat till händelserna i Paris och hoten mot Sveriges riksdag och regering. Eftersom läget är extra spänt vill vi inte att det ska förväxlas med en skarp övning, säger Björn Westerdahl, informatör på Livgardet.

Det var under måndagen som ett öppet hot mejlades till flera riksdagsledamöter. ”Svensk rikspolitik ska hålla sig på mattan. Vi är i första hand inte ute efter att döda någon men lyder ni inte får ni skylla er själva”, skrev mejlaren som uppmanade riksdagsledamöterna att inte gå till jobbet under tisdagen.

Anställda i riksdagen och ministrarna underrättades och Säpo kopplades in. I nuläget finns ingen bekräftelse på att hotet var kopplat till terrorattackerna i Paris.

Övningen skulle ha ägt rum under lunchtid i dag, onsdag. Soldaterna skulle röra sig genom staden med vapen och bepansrade stridsfordon.

– Livgardet är det förband som har till uppgift att skydda Stockholm i händelse av kris eller krig. Det är viktigt att stockholmarna känner sig trygga i vår närvaro och att informationen om övningen går fram till så många som möjligt. För att undvika missförstånd så flyttade vi den, säger Björn Westerdahl.

Han vill inte berätta exakt vart övningarna flyttats

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.