Miljardaffär: Staden säljer 42 tomträtter till SKB

stockholmsstadsaljertomtratter
SKB köper mark av staden för över 1 miljard kronor.
Stockholms Kooperativa bostadsförening, SKB, har länge velat köpa loss tomträtter för flerbostadshus av Stockholms stad. Nu är staden redo att sälja 42 tomträtter för över 1 miljard kronor.
På måndagskvällen klubbade kommunfullmäktige beslutet.

SKB ansökte om att få köpa loss marken till 94 tomträttsfastigheter i Stockholm 2017. Exploateringsnämnden har sedan prövat möjligheten till friköp av varje enskild tomträtt, enligt stadens försäljningspolicy. Grundprincipen är att fastigheter som inte är strategiskt viktiga för staden ska kunna säljas.

Efter denna prövning ställde sig exploateringsnämnden positiv till att SKB får köpa 42 av fastigheterna. Nu har också kommunfullmäktige sagt ja – beslutet klubbades på måndagskvällen.

Sju av de 42 fastigheterna ligger i innerstan, övriga i ytterstan. Totalt handlar det om försäljningar för över 1 miljard kronor.

Enligt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) är det här ett välkommet tillskott som kan bidra till att finansiera nödvändiga investeringar.

Samtidigt minskar tomträttsintäkterna som med 11 miljoner kronor om året.

”En stabil aktör”

När ärendet var uppe i exploateringsnämnden gjorde ledamöterna Emilia Bjuggren (S) och Clara Lindblom  (V) ett särskilt yttrande.

– Det var mest en markering generellt, eftersom vi är oroliga för den borgerliga bostadspolitiken just nu när de säljer hyresrätter och inte bygger tillräckligt många hyresrätter på den mark vi har. Generellt ska man vara försiktig med att avsäga sig rätten att använda den mark man har, men det finns ingen potential för att bygga bostäder på marken och SKB är en stabil aktör, säger Emilia Bjuggren.