Så ska man få miljarder till vården

Förslaget ska ge mer pengar till sjukvården.
Förslaget ska ge mer pengar till sjukvården.
Irene Svenonius (M)
Moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius.
Alliansen i Stockholmslandstinget vill sänka kostnaderna för byråkratin.
I stället ska man satsa mer på sjukvård och kollektivtrafik, skriver Svenska dagbladet.

Alliansen i Stockholmslandstinget vill sänka kostnaderna för byråkratin med både konsulter och egna administratörer, se till att alla upphandlingar blir affärsmässiga och samordna alla it-satsningar. Det hela ska ske under en fyraårsperiod. Besparingarna ska stoppas in i sjukvård och kollektivtrafik, skriver Svenska Dagbladet.

– Jag tror att det kan ge två miljarder kronor mer varje år till våra kärnverksamheter, säger det nya moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius till Svd.

Irene Svenonius berättar vidare, för SvD, att det behövs ordning och reda, mindre byråkrati, färre konsulter och mer v effektiva lösningar för att få loss pengar till sjukvården och kollektivtrafiken.

Vassare styrning

Hon och de övriga tre alliansledarna vill nu att den nya landstingsdirektören Malin Frenning skyndsamt tar fram förslag som skärper till organisationen, så att både ledningen och styrningen blir vassare.

Bakgrunden till det hela är att Stockholmsregionen växer och att sjukvården och kollektivtrafiken står inför stora utmaningar, skriver SvD.

Kritisk till förslaget

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) är dock kritisk till förslaget:

– Konsultkostnader och byråkrati måste minska. I juni krävde vi insatser och att kostnaderna skulle minska med en miljard fram till 2020 men Moderaterna röstade då nej. Nu bekräftar de att vi hade rätt, men vågar inte föreslå något konkret. Men det räcker inte med fina ord och ambitioner när landstingsmoderaterna styrt i hela tio år, säger Erika Ullberg till SvD