Miljardmiss i Stockholms OS-budget – måste räkna om

Stockholm kan få vinter-OS 2026.
Stockholm kan få vinter-OS 2026.
Det svenska budgeten för vinter-OS 2026 får kritik av den Internationella olympiska kommittén, skriver DN. De menar att man överskattat intäkter på över en miljard. Med knappt två veckor kvar måste kampanjen Stockholm Åre räkna om sin budget.
– Vi har bara att anpassa oss, säger Per Palmström, vice ordförande i Sveriges olympiska kommitté.

Med knappt två veckor kvar till OS-omröstningen visar det sig att Stockholm Åre (som det svenska bidraget heter) övervärderat intäkterna från tv-rättigheterna och IOK:s sponsorer, det så kallade TOP-programmet, enligt DN.

Den svenska budgeten värderar den inkomsten till 752 miljoner dollar. Det är 181 miljoner dollar mer än det italienska utmanarbidraget Milano Cortina.

Tar en signifikant risk

IOK bidrar, enligt DN, med hälften av kostnaden för OS som ligger på 13 miljarder, vilket innebär att bidraget är den största inkomstkällan för städerna som ansökt om vinter-OS 2026.

Men i IOK:s granskningsrapport, som DN tagit del av, framgår det att IOK tycker att det svenska bidraget tar ”en signifikant risk” när man antar att sponsorintäkterna kommer nå upp till de nivåerna.

Måste räkna om budgeten

Nu måste svenskarna snabbt räkna om budgeten och skriva ned intäkterna. Enligt  Per Palmström, vice ordförande i Sveriges olympiska kommitté, menar man att det fanns två orsaker till hur man räknat fram budgeten.

– Det ena är att IOK själva publicerat den siffran. Det andra är att vi tittat på hur andra kandidatstäder, till exempel Paris, har gjort. Därför är vi överraskade över att IOK kommer med den här kritiken nu, men vi har bara att anpassa oss, säger Per Palmström, vice ordförande i Sveriges olympiska kommitté.

Bråda dagar

Den 24 juni hålls OS-omröstningen i schweiziska Lausanne. Då avgörs det vilket land som får vinter-OS 2026.

Det är sedan tidigare klart vilka platser i Stockholm som blir skådeplatser för vinter-OS. Bland annat planeras OS-byn hamna i Barkarby, längskidor i Hamra i Botkyrka och curling i Gubbängen.