Miljardsatsning på Globen Shoppingområde

Globen Shoppings nuvarande ingångs utseende kan om några år vara ett minne blott.
Globen Shoppings nuvarande ingångs utseende kan om några år vara ett minne blott.
Illustration över det tänkta Slakthus- och Globenområdet. Möjlig byggstart inom tre år.
Illustration över det tänkta Slakthus- och Globenområdet. Möjlig byggstart inom tre år.
Dagens cirka 20000 kvm ska dubblas och med en investering på någonstans mellan 2,5–2,8 miljarder kronor ska det satsas på ett toppmodernt Globen shoppingområde.

Bolagen Citycon och Klövern satsar på att modernisera Globen Shopping och den bakomliggande Arenavägen. Något bland andra tidningen Fastighetsvärlden i förra veckan kunde berätta om.

Ambitionen är att göra om Globen Shopping till ett mer levande affärscentrum och man har Liljeholmsgallerian som förebild.

Där har man hittat en bra mix mellan av klädkedjor och restauranger men även vardagsnära tjänster, menar Citycon och Klövern i artikeln. Arenavägen, som också finns med i planerna, ska bli mer levande och en plats att strosa på för allmänheten, för både boende och besökare.

Vi vill lyfta Globen Shopping och skapa en mer attraktiv blandning av butiker. En komplettering av lokala butiker, vardagsnära tjänster såsom kemtvätt och skönhetsvård blir viktig. Restaurangerna och caféerna kommer att uppgraderas för att locka fler besökare, säger Mattias Bernunger, utvecklingschef på Citycon.

Enligt utvecklingsplanen så kommer Globen Shoppings yta mer än att fördubblas från dagens cirka 20000 kvm och enligt planen kommer investeringen ligga någonstans mellan 2,5–2,8 miljarder kronor.

Bredvid Globen, i Slakthusområdet, kommer en helt ny stadsdel uppföras. Cirka 4000 bostäder och 10000 arbetsplatser kommer att byggas och därför behövs en upprustning och utökning av Globen shopping, menar de båda bolagen i Fastighetsvärldens artikel. Ambitionen är att det nya köpcentrumet ska bli en viktig funktion för den nya stadsdelen där även en ny underjordisk tunnelbanestation kommer att byggas.

– Det blir ett Globen Shopping för alla som bor och arbetar i området och för besökarna till evenemangen i Globen och Tele2 Arena. Globenområdet har en stark position som evenemangsområde. Därför blir det viktigt att kunna erbjuda ett bra utbud av mat och dryck, säger Mattias Bernunger.

Målet är att allt ska stå klart fem–sex år efter byggstart.

– I detta skede jobbar vi med att utveckla planerna i nära samarbete med Klövern och Stockholms stad. Om detaljplanen beviljas kan vi få en byggstart inom 3 år, avslutar Mattias Bernunger.

Läs merNy musikscen öppnar i Slakthusområdet