Sanya Falkenstrand bland sina växter. "Varje växt har ett syfte", säger hon.
Sanya Falkenstrand bland sina växter. "Varje växt har ett syfte", säger hon.

Sanya gör eget schampo: Vill avcivilisera mig

Miljö Sanya Falkenstrand har inte köpt schampo på flera år och använder tyglappar när hon går på toaletten. Hon ingår i en ny generation av gröna aktivister med samma mål: att bli självförsörjande.

I Sanya Falkenstrands lägenhet pågår en grön kulturrevolution i miniatyr.

I varje vrå finns en bakterieodling med ett specifikt syfte. Örterna i torkugnen ska bland annat malas ned till schampo och under ett mörkt skynke i badrummet gömmer sig små svampar.

Där finns också tvättbara tyglappar för toalettbesök.

Sladden till frysen drog hon ut för sju år sedan.

– En frys drar energi som motsvarar muskelkraften från minst en person som trampar på en cykel dygnet runt. Folk förstår inte hur mycket energi vi gör av med, säger hon.


Foto: Christian Johansson.


Sanya Falkenstrand från Skarpnäck kallar sig för jordmästarinna men skulle också kunna gå under titeln naturahushållare eller omställare.

Omkring tio timmar i veckan lägger hon på konventionellt arbete. Resten ägnar hon åt självhushållning.

– Mitt mål är att avcivilisera mig. Men jag har en väldigt lång bit kvar innan jag kan kalla mig självförsörjande, säger hon.

Utbildar i självförsörjning

Hon har varit med och drivit nätverken Linje 17, Folkodlarna och Omställning Stockholm.

Numera driver hon företaget Anima Mundi som bland annat håller i kurser i urban självhushållning och permakultur. Den senaste kursen i Stockholm blev fullbokad.

– Det är positivt att fler engagerar sig, vi behöver bli många fler som är insatta i hantverket.

”Det är positivt att fler engagerar sig, vi behöver bli många fler som är insatta i handverket.”

Sanya Falkenstrand

Samtidigt ser hon hur många skjuter miljö- och resursproblemen ifrån sig.

– Vi kan inte hoppas på att någon ska lösa problemen åt oss, vi är vuxna och måste ta ansvar. Det finns ingen ursäkt längre.

På odlingslotten intill Skarpnäcks sportfält ägnar hon en stor del av sin tid. Här växer ett- och fleråriga växter i ett välordnat virrvarr.

”Vi kan inte hoppas på att någon ska lösa problemen åt oss, vi är vuxna och måste ta ansvar.”

Sanya Falkenstrand, jordmästarinna

På de 100 kvadratmetrarna får hon plats med allt från majs och pumpa till blomkål, gojibär och bovete. Men drömmarna är större än så.

– Jag vill bo och odla med liktänkande. Men det måste vara minst tre timmar från en stad. Om det sker en samhällskollaps vill jag vara på ett säkert avstånd.


Foto: Christian Johansson


Självhushållning har länge avfärdats som en grön dröm.

Nu blåser nya vindar. Fler vill göra odling till mer än en hobby.

Mer än en hobby

Stockholmsföretaget Boodla använder odling för att göra staden mer hållbar.

I två år har de hållit i odlingskurser för unga, förskolor och bostadsrättsföreningar tillsammans med Studiefrämjandet, bland annat i Gula Villan i Alby.

– De flesta känner till saker som de kan göra i vardagen, som att återvinna sina sopor. Vi vill ta det ett steg längre och använda odlingen som ett sätt att ta ansvar för matproduktionen, säger Ulrika Svane, kommunikatör för kursen Demokratiodling.

”Fler insaer att det går att odla saker som ett komplement till att handla i butiker.”

Ulrika Svane, kommunikatör Demokratiodling

Enligt Ulrika Svane är självhushållarna fortfarande en relativt liten grupp i Stockholm. Men de som för några år sedan avfärdades som flummare har på senare tid fått ta större plats i debatten.

– Fler inser att det går att odla saker som ett komplement till att handla i butiker. Det är ett sätt att ta kontrollen över något så krångligt som miljöproblemen.


Foto: Christian Johansson.


Lokal matproduktion blir viktigare i takt med klimatförändringarna. Och, visar det sig, betydligt enklare.

Om utsläppen av växthusgaser fortsätter i samma takt kan odlingssäsongen i Stockholm öka med 60-100 dagar vid sekelskiftet.

– Vi kanske kan odla sådant som man odlar i Skåne i dag. Men det är i det värst tänkbara scenariot, säger Hanna Sundqvist, klimat- och energistrateg på länsstyrelsen i Stockholm.

”Sådant gör skillnad på riktigt”

Hanna Sundqvist, klimat- och energistrateg

Det går inte att balkongodla sig ur klimatkrisen. Men tankesättet kan fungera som inspiration för resten av samhället, menar Hanna Sundqvist.

– Till exempel skulle man kunna servera mer säsongsbetonat och närproducerat i offentliga verksamheter. Sådant gör skillnad på riktigt.