ANNONS

Miljöförvaltningen: Fotbollsplanen olämplig

Fredhällsparken
En fotbollsplan i Fredhällsparken är inte lämplig, menar miljöförvaltningen.
En fullstor fotbollsplan i Fredhällsparken är olämplig - det menar miljöförvaltningen.
I sitt remissvar skriver tjänstemännen att en fotbollsplan skulle medföra omfattande störningar för de som bor närmast parken.
ANNONS

I april beslutade kommunfullmäktige att gå vidare med en detaljplan för att pröva möjligheten att anlägga en fotbollsplan i Fredhällsparken. Men förslaget har mött motstånd. Senast att kritisera fotbollsplanen är miljöförvaltningen.

I sitt remissvar skriver miljöförvaltningen att en 11-mannaplan är olämplig i Fredhällsparken eftersom den skulle orsaka både ljud- och ljusstörning för de som bor intill planen. Störningarna skulle kunna leda till tillsynsingripanden, skriver miljöförvaltningen.

Runiusvägen nära Fredhällsparken.

Boende på Runiusvägen och Vitalisvägen riskerar att störas av fotbollsplanen. Foto:Kristian Lönner

Mindre plan mer lämplig

Miljöförvaltningen pekar också på att det är höga halter av luftföroreningar i området och att en fotbollsplan skulle få stora konsekvenser för parkens karaktär.

Förvaltningen avslutar sitt remissutlåtande med att konstatera att om en fotbollsplan verkligen behöver anläggas i Fredhällsparken så är en mindre 7-mannaplan att föredra.

ANNONS

Fler instanser kritiska

Miljöförvaltningen är inte den första remissinstansen som uttrycker kritik mot fotbollsplanen. Skönhetsrådet sågade planerna redan förra året och länsstyrelsen har krävt åtgärder för att begränsa miljöpåverkan.

Även Kungsholmens stadsdelsförvaltning uttryckte oro för att oersättliga naturvärden skulle gå förlorade. Dessutom har en protestlista gått runt bland de som bor i området.

Politiskt har frågan också varit laddad. När parken diskuterades i fullmäktige anklagades Centerpartiet för populism när man som enda parti tydligt sa nej till fotbollsplanen.

Totalt har det kommit in 270 remissvar under samrådet. Dessa behandlas nu av stadsbyggnadskontoret. När detaljplanen kan gå ut på granskning, som är nästa steg i processen, är just nu oklart.

Skissbild över hur fotbollsplanen skulle kunna se ut. Foto: 3D-visualisering, stadsbyggnadskontoret

Fakta

Därför behövs en ny fotbollsplan

I samband med bygget av 1 900 bostäder i Stadshagen försvinner en 11-mannaplan vid Stadshagens IP.

Tanken är att fotbollsplanen i Fredhällsparken ska fungera som ersättning för den borttagna planen på Stadshagen.

Samtidigt ska Kristinebergs IP få konstgräs vilket gör att träningstimmarna där ökar från 20 timmar i veckan till 100 timmar. Kungsholmens stadsdelsförvaltning har framhållit att det motsvarar 80 procent av den nödvändiga ersättningen för den bortplockade planen på Stadshagen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.