ANNONS

Halv miljon till den som lämnar sin lägenhet

bergshöjden förvaltaren sundbyberg
Erbjudandet om att samköpa bostaden ihop med Matander har gått till 54 av 344 hyresgäster.
En ombildning är på gång för Förvaltarens 344 lägenheter på Bergshöjden.
Ett antal av dem som inte kan få banklån får nu i stället ett ovanligt erbjudande: 500 000 kronor mot att ett investmentbolag tar över bostaden.
ANNONS

Den sista maj är tanken att husen med de 344 lägenheterna på Bergshöjden 4-68 ska köpas av bostadsrättsföreningen Fyrtornet 10.

Alla hyresgäster har dock inte möjlighet att haka på. 54 av dem som inte kan få banklån har därför fått ett ovanligt erbjudande. Det är investmentbolaget Matander som har erbjudit dem finansiering för att de ska kunna köpa sin bostad. Kravet är dock att Matander sedan själva får köpa hela lägenheten.

”Du har inga utlägg eller kostnader för någonting /…/ Du behöver heller inte genomgå någon kreditprövning. Du behöver inget jobb och det spelar ingen roll om Du har betalningsanmärkningar eller annat som belastar Din ekonomiska eller sociala situation”, skriver bolaget i sitt utskick.

Matander lockar med 400 000 – 600 000 kronor, för dem som nappar.

Bolaget erbjuder finansieringen till de bostadsgäster som redan i dag hyr ut i andra hand eller som redan bestämt sig för att flytta.

Matanders tanke med att köpa loss lägenheterna efter att ombildningen är gjord, är att kunna sälja dem, senast i september, till marknadsvärdet eller mer – förhoppningsvis med vinst.

Ovanligt upplägg

Mattias Anderberg som är en av två delägare i Matander. Han bor själv bor i en av hyresrätterna på Bergshöjden och ser inga problem med upplägget.

– I grunden handlar det om att bankerna i dag är så hårda att det är snudd på omöjligt att få igenom ombildningar i och med att för få får lån. Vi erbjuder en bryggfinansiering. Det är ett ovanligt upplägg, men vi har grönt ljus från Skatteverket, våra revisorer och från den juridiska expertisen.

Vi tar så klart vinsten som den eventuellt säljs med, men kan också gå back på detta.

ANNONS

Mattias Anderberg

Ser du en risk med att de som sitter trassligt till ekonomiskt nappar, får pengar i handen och sedan står utan bostad?

– Vi har utomordentlig koll på dem vi gör affärer med. De som säljer till oss får sina pengar direkt. Sedan är det vi som sitter med risken om lägenheten inte blir såld. Vi tar så klart vinsten som den eventuellt säljs med, men kan också gå back på detta.

Du bor ju själv i huset och har egenintresse i att det ombildas?

– Att jag bor här är en del i att vi nu gå ut med det här erbjudandet. Allt är lagligt schysst. Vi ser inga moraliska eller juridiska betänkligheter.

”Alla borde få lån”

Bolaget säger själva att de har ett max antal lägenheter som de kan köpa, men hur många det rör sig om vill Mattias Anderberg inte säga.

– Men det rör sig om en ansenlig mängd och kvoten är långtifrån fylld.

Matander använder sig även av en mäklarbyrå för själva transaktionerna. Dit går bostadsgästen tillsammans med Matander för att först köpa bostaden av föreningen, och sedan direkt skriva på ett papper där hen säljer den till Matander.

Jag känner mig oerhört provocerad av att vi ifrågasätts på märkliga grunder.

Mattias Anderberg

– I en perfekt värld hade alla som ville ha ett lån för att köpa sin bostad fått det. Då hade vi inte hamnat i den här situationen. Jag känner mig oerhört provocerad av att vi ifrågasätts på märkliga grunder. Det här handlar om de boendes förvärv av en fastighet som är värd 900 miljoner och som kan förändra livet till det bättre för dem som köper. Vi är stolta över att vara en del av den processen och jag kommer aldrig att sänka blicken mot den som av okunskap eller ren avundsjuka tycker annorlunda.

Fakta

Så ser upplägget ut

Matander och den som vill köpa sin bostad går gemensamt till mäklarbyrån.

Där tecknas två avtal. Det första är ett avtal om samköp av lägenheten. I det avtalet anges hur stor andel av lägenheten som bostadsgästen respektive Matander äger.

Hur stor andel bostadsgästen äger baseras på den slutsumma som hen och Matander har kommit överens om. Slutsumman utgår från marknadsvärdet.

Matander betalar dock 100 procent av insatsen för bostaden till föreningen, medan hyresgästen inte betalar något.

Det andra avtalet är ett försäljningskontrakt där den nyblivna bostadsrättsägaren (fd. hyresgästen) säljer sin andel i samägandet till Matander för det belopp som de kommit överens om.

Matander räknar med att detta belopp ligger mellan 400 000 – 600 000 kronor netto.

Källa: Matander
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.