Miljonär – på frågesporter

Mattias Österman lyckades med vad bara fyra personer före honom gjort.

I fredags gick 36-åringen från Lindholmen hela vägen i tv-programmet ”Postkodmiljonären”.

Till vardags jobbar han på Systembolaget i Arninge. Utöver det har han en hobby som har visat sig vara ganska välbetald.

Tre gånger har Mattias Öster-man vunnit tv-programmet Jeopardy, han har tävlat i Vem vet mest två gånger, Pokerface en gång och Svagaste länken en gång.

De två senaste helgerna har du kunnat se honom beta av nivå efter nivå på frågestegen i Postkodmiljonären. I fredags, i det 500:e programmet, blev han den femte miljonären genom tiderna. Trots det är han blygsam om sin kunskap när Mitt i Vallentunasteget träffar honom på Café Biscotti.

– Det finns människor som kan otroligt mycket mer än jag. Alla mina livlinor i programmet till exempel, som alla jobbar på Systembolaget. Men jag söker till programmen helt enkelt, och så krävs det väl att man har en personlighet som passar bra i tv och att man själv tycker om att vara med, säger han.

Hur blir man då bra på frågesporter? Mattias tips är just att man själv måste tycka att det är roligt att medverka.

– Hemligheten för att lyckas är att ha roligt medan man är med. Sitter man där och tänker att nu är min chans att lyckas, jag måste vinna, då går det inte bra.

Han berättar att han ofta vinner i Trivial pursuit och andra frågesporter utanför tv-rutan också, även om han inte är oslagbar. Hur han har lärt sig all fakta är något oklarare.

– Tipset blir nog att börja tidigt. Att lära sig läsa tidigt och läsa mycket, jag läste mycket serier, Asterix till exempel.

Sedan tillägger han också:

– Jag har alltid kunnat mycket idiotfakta. Jag vet inte, saker fastnar för mig, men jag kan inte installera en dator eller köra bil. Folk är olika.

Före miljonvinsten i Postkodmiljonären har vinsterna legat på summor mellan 20 000 och 80 000 kronor. Pengar som han sedan har betalat inkomstskatt för, eftersom det räknas som att man har jobbat för dem genom att svara rätt på frågor.

– Jag har köpt lakritsbilar för allting. Nej, jag vet inte, men livet blir såklart lite enklare när man får in tre månadslöner på kontot på en gång. Efter första Jeopardyvinsten kunde jag bygga en altan och pengarna från Pokerface använda jag till att gifta mig, säger han.

Den senaste vinsten är visserligen större, men någon racerbåt eller sommarstuga blir det inte, slår Mattias fast.

– Jag skulle vilja åka på en ölresa till Belgien och prova mat och dryck. Sedan ska jag äntligen räcka fingret åt CSN. Det är också en tråkig sak, men som gör livet lite enklare.

Utanför fönstret går någon förbi och vinkar till Mattias, som glatt vinkar tillbaka.

– Det är förvånande vilket genomslag de här programmen får ändå. Drygt en miljon tittare tror jag att Postkodmiljonären har, säger han.

Och när vi reser oss för att gå bekräftar en man vid bordet bakom det Mattias precis har sagt.

– Lycka till, säger han och ler mot Mattias.

Mattias Österman tar emot prischecken av Rickard Sjöberg.

Fakta

Gillar även mat och vin

Namn: Mattias Österman.

Ålder: 36 år.

Bor: I Lindholmen.

Familj: Gift.

Gör: Jobbar på Systembolaget, mest med internutbildningar.

Intresse: Förutom frågesporter, mat och vin.

Aktuell: Vann en miljon i Postkodmiljonären i fredags.