Miljonärerna blir allt fler

Bostadspriserna i Värmdö har stigit. I takt med det har också antalet välbärgade människor i kommunen ökat.
Bostadspriserna i Värmdö har stigit. I takt med det har också antalet välbärgade människor i kommunen ökat.
Värmdö tillhör vinnarna i ett allt mer segregerat Stockholm. På tio år har antalet personer som tjänar över en miljon kronor per år mer än tredubblats.

Värmdös befolkning har blivit allt mer välbärgad. Mellan 2000 och 2010 minskade andelen lågavlönade samtidigt som andelen riktigt högavlönade ökade från 2 till 6 procent av befolkningen. Antalet personer som tjänar över en miljon kronor per år ökade från 101 till 366.

Det visar siffror från SCB som Lokaltidningen Mitt i har tagit fram.

Lars Bryntesson som har varit S- politiker i Värmdö de senaste tolv åren tycker att förändringen naturligtvis är positiv och att det är roligt för Värmdöborna att de tjänar så bra. Men han varnar också för att kommunen är på väg att bli ”kall”.

– Om vi får en självbild av att vi bara är till för lyckade personer blir vi dåliga på att hantera svårigheter. Värmdö har till exempel en hög andel skilsmässor och många personer med alkoholproblem.

Som ett exempel på den tilltagande kylan i kommunen nämner Lars Bryntesson bostadspolitiken där Värmdö gjort ungefär samma resa på 2000-talet som Nacka gjorde på 1980- och 1990-talen.

– Värmdö har blivit en plats dit många söker sig, vilket har lett till stigande bostadspriser. Numera har vi har vi nästan bara ett bostadsutbud för lyckade människor, säger Lars Bryntesson och fortsätter:

– Tänk dig själv vad som händer vid en skilsmässa. En bor kvar i huset och den andre har förmodligen inte råd att köpa ett nytt. Inte heller kan man få tag i en hyresrätt eftersom kön är så lång.

Man skulle kunna tro att fler välavlönade människor ger bra klirr i kommunens kassa, men det statliga utjämningssystemet gör att pengarna fördelas på kommuner med lägre skatteintäkter. Kommundirektör Stellan Folkesson ser dock många fördelar med att leda en kommun med välbärgade invånare.

– Rent allmänt är det bra att ha folk som tjänar mycket pengar i en kommun. De behöver inte kommunal service lika mycket som andra, vilket är en bonus. Och de bidrar till tillväxten, säger han.

En iakttagelse som Stellan Folkesson har gjort efter många år som direktör i olika kommuner är dock att rika människor tenderar att ställa högre krav på den offentliga servicen än fattiga. Passar inte den kommunala servicen väljer höginkomsttagarna bort den för privata alternativ.

– Det blir en större utmaning för oss. Man märker en större grad av ifrågasättande och överklagande. Många är väl pålästa och har råd att anlita advokater. De håller koll på kvaliteten, särskilt i förskolorna, säger Stellan Folkesson.

Om kommunen är på väg att bli ”kall” eller inte tycker Stellan Folkesson beror på hur man ser på det.

– Har man en välbärgad befolkning prioriterar man det som gynnar flest. Vi måste se till att det som de flesta önskar uppfylls och det kan bli på bekostnad av det som gynnar få. Om det är kallt eller inte, det vet jag inte, säger han.

Om vi får en självbild att vi bara är till för lyckade personer blir vi dåliga på att hantera svårigheter.Lars Bryntesson (S)

Fakta

Färre tjänar lite och fler tjänar mer

2000

20 procent av Värmdöborna tjänade mindre än 119 000 kronor per år.

Samma år tjänade 2 procent av invånarna över 600 000 kronor.

Siffrorna beräknades på 21 935 personer över 20 år.

2010

14 procent av Värmdöborna tjänade mindre än 119 000 kronor per år.

Samma år tjänade 6 procent av invånarna över 600 000 kronor.

Siffrorna beräknades på 27 417 personer över 20 år.

Källa: SCB