Miljonbeloppet till arkitekt utreds inte

Kommunens betalning av miljonfakturor till stjärnarkitekten Zaha Hadid kommer inte att granskas vid ny revision.

– Jag kan inte förstå det, säger Ulla Blücher (V).

2011 gjordes en större revision av hur väl kommunen följer lagen om offentlig upphandling. En uppföljning planerades till 2014,

Men efter att Lokaltidningen Mitt i avslöjat att kommunen köpt arkitekttjänster av den prestigefyllda byrån Zaha Hadid för över två miljoner kronor – långt över den tillåtna gränsen för direktupphandling – bestämde kommunens revisorer sig för att tidigarelägga uppföljningen. Den ska nu genomföras under hösten och presenteras i november.

Men fakturorna till Zaha Hadid kommer ändå inte att granskas.

– Det blir en mindre, enklare rapport. Vi ska göra stickprov på fakturor över 200 000 kronor, betalade mellan april och september i år, förklarar Anna-Lena Edwinson (S), ordförande för revisorerna.

Att den omdiskuterade Zaha Hadid-upphandlingen, som gällde ritningar över stationsprojektet Väsby Entré, nu inte utreds gör vänsterpartisten Ulla Blücher besviken. Hon krävde redan i april en utredning av revisorerna.

– Nu blir den här uppföljningen ändå helt meningslös eftersom man utelämnar vissa saker. Jag kan inte förstå varför man gör så, säger hon.

Hade du förväntat dig att Zaha Hadid-fakturorna skulle granskas?

– Ja, självklart. Det var ju de som kostade pengar.

Vänsterpartiet har tidigare sagt att man överväger att driva fallet vidare för att få klarhet i om kommunen brutit mot lagen om offentlig upphandling. Att revisorerna nu inte tar upp fallet gör att den möjligheten aktualiseras igen, enligt Ulla Blücher.

– Om ingen annan tar upp det här så får vi ju göra det.

Oppositionsrådet Leif Berglund (S) vill just nu inte kommentera varför partiet inte har drivit frågan om en utredning av upphandlingen, med motiveringen att han inte är tillräckligt insatt i ärendet.

Fakta

Hänvisade till konstnärliga skäl

När en kommun köper tjänster eller varor för över 284 000 kronor är grundregeln att olika företag ska få möjlighet att lägga anbud.

Lagen om offentlig upphandling (LOU) finns för att skapa sund konkurrens och för att kommunerna inte ska betala mer än nödvändigt.

Väsby kommun använde ett undantag i LOU, när de upphandlade tjänsterna från Zaha Hadid, som innebär att man får undanta ­lagen om det finns särskilda konstnärliga skäl för det. Den tolkningen kritiserades senare av flera experter.