Miljonblåste Nacka kommun – får fängelse

40-åringen som lurade Nacka kommun på drygt 1,1 miljoner kronor, döms till fängelse.
40-åringen som lurade Nacka kommun på drygt 1,1 miljoner kronor, döms till fängelse.
Den kvinna som åtalats för att ha lurat Nacka kommun på drygt 1,1 miljoner kronor, har dömts till fängelse.
Åklagaren hade begärt att kvinnan, en 40-åring, skulle dömas för grovt bedrägeri men Nacka tingsrätt har bedömt att det handlar om bedrägeri av normalgraden.

Den 40-åriga kvinnan var anställd i Nacka kommun. I sitt arbete hade hon hand om återbetalningar av pengar till privatpersoner.

Kvinnan har dömts för att vid 53 tillfällen i sitt arbete mellan 2013 och 2016 ha fört över 1,1 miljoner kronor av kommunens pengar till egna konton.

Hon har vid rättegången sagt att hon befann sig i en svår ekonomisk situation och hade försökt att sälja sitt hus vid flera tillfällen. Hon hade upptäckt en lucka i kommunens återbetalningssystem vilket gjorde att hon kunde föra över pengar till sina egna konton.

Åklagaren bedömde att brottet var grovt då det skett systematiskt under lång tid och till ett betydande belopp.

Nacka tingsrätt har bedömt att varje enskilt tillfälle av de 53 tillfällen är ett enskilt brott och inget av de enskilda brotten har nått upp till belopp som är att bedöma som grovt. Brotten har visserligen ingått som ett led i en större brottslighet som utförts systematistk under en längre tid men det är enligt Nacka tingsrätt inte tillräckligt för att bedöma brotten som grova.

Har erkänt

Kvinnan har erkänt.

Hon har sagt att hon betalat tillbaka 140 000 kronor och har bett att få en avbetalningsplan.

Hon har nu dömts till ett års fängelse. Tingsrätten ansåg att straffet borde ha varit fängelse i ett år och två eller tre månader men kvinnan får strafflindring  då hon avskedats från sitt arbete i kommunen.

Kvinnans advokat, Katarina Rogeman, säger att de kommer att överklaga. I övrigt vill kvinnan och hennes advokat inte ge några kommentarer.

Lokaltidningen Mitt i Nacka har sökt åklagaren.

Läs mer om Nacka: Nicklas drog upp bjässe ur sjön

Läs mer om Nacka: Insändare: ”Cykelbanan nödvändig”