I slutet av augusti gapade gropar som skvallrade var var bensinpumparna hade stått. Taket ovanför fanns kvar men hade strippats på sina gulgröna färger. ”Detta område kamerabevakas av Preem”, stod det på skylten på stängslet.
Ett par månader senare liknar det snarare ett potatisland. Preems bensinmack i Älta gård är nedmonterad och helt täckt med jord.
Enligt länsstyrelsen kommer transporterna av farligt gods som bensin och diesel för nära de 1 250 bostäderna som håller på att byggas i Älta centrum.
För att möjliggöra bostadsbyggandet gick Nackas kommunfullmäktige 2018 med på att köpa marken i Älta gård av Preem för närmare 4,2 miljoner kronor. Samtidigt sålde kommunen mark vid Vattenverksvägen-Värmdövägen till Preem, som bensinbolaget hade arrenderat sedan 1971, för drygt 9,8 miljoner kronor.
Tvingas betala miljonbelopp
Kommunen lovade också att ordna en ny plats kring Älta dit Preem kunde flytta. Men olika alternativ som Hedvigslund och Ekstubben har förkastats.
– Kommunen har inte kunnat erbjuda en ersättande plats inom en viss tid och därmed utfaller ett vite på tre miljoner kronor som kommunen betalar till Preem. Därmed är vårt avtalsförhållande avslutat, säger Sandra Tiidus, projektchef för södra Nacka vid kommunens exploateringsenhet.
En bilfärd 1,5 kilometer söder om den nedlagda Preemmacken, på Oxelvägen, stängde Cirkle K sin mack den 30 juni förra året för att göra plats för Wallenstams bostäder. Därmed finns inga bensinstationer kvar i Älta.
”Helt sjukt”
Ett inlägg om Preems stängning i Facebookgruppen Ältabor har fått över 100 kommentarer. Flera personer är upprörda.
”Helt sjukt, varför ska man behöva åka långt för att kunna tanka, så ologiskt. Riktigt skitbeslut att ta bort båda mackarna i Älta!”
Andra är lättade.
”Jag tycker det är toppen att miljöfarliga verksamheter flyttas bort från bostäder och läggs i anslutning till industriområden och större vägar.”
Bostadsplaner kan falla
När kommunen 2018 beslutade att köpa fastigheten av Preem fanns förhoppningen att förvandla den till bostadsmark. Då räknade kommunen med att få in omkring 15 miljoner kronor på en försäljning. Samtidigt skulle kostnader tillkomma för en ny detaljplan och eventuell sanering – utöver den uppstädning som Preem har åtagit sig att göra.
”Jag ser framför mig att det blir samma typ av låg bebyggelse som det är omkring, dvs radhus eller villor”, skriver kommunalrådet Mats Gerdau (M) i Facebookgruppen Ältabor.
Men även om det finns flera bostäder nära Ältavägen så har byggreglerna förändrats sedan de byggdes.
– Det kan bli ett småskaligt bostadsbyggande, kanske en radhuslänga. Men läget är bullerutsatt så det finns svårigheter, säger Sandra Tiidus.
Mitt i har sökt Preem för en kommentar.