Över två miljoner i fallskärm för Järfällahus vd

Peter Sjerling avgår som vd för Järfällahus.
Peter Sjerling avgår som vd för Järfällahus.
Järfällahus före detta vd Peter Sjerling är arbetslös, sedan han avsattes från sin post förra veckan. Som plåster på såren får han en fallskärm på drygt två miljoner kronor, rapporterar tidningen Hem och hyra.

Peter Sjerling har varit vd för det kommunala Järfällahus sedan augusti förra året. Men efter oenigheter mellan honom och ägarna vad gäller ägardirektiven avgick han förra veckan. Han har varken fått sparken eller sagt upp sig, menar han.

– Vi gjorde en gemensam överenskommelse, säger han.

Ingen koppling till bowlinghallen

Beskedet att han slutar kom samma dag som avtalet mellan Järfällahus och bowlinghallen tecknades, vilket innebar slutet på en lång och infekterad tvist mellan de båda parterna. Tajmingen väckte spekulationer om att de båda nyheterna hade med varandra att göra, men det avfärdar Peter Sjerling bestämt.

– Det finns ingen som helst koppling till bowlinghallen. Jag blev nästan full i skratt när jag såg att de nyheterna presenterades samma dag, för jag förstår hur det ser ut, men de har inget med varandra att göra, säger han.

Avgångsvederlag på drygt två miljoner

Peter Sjerlings kontrakt innebär att han nu blir arbetsbefriad i sex månader med lön, samt att han får avgångsvederlag på tolv månadslöner. Allt som allt får han 2 250 000 kronor, skriver tidningen Hem och hyra.

– Jag kan förstå att man tycker det sticker i ögonen, men man ska ha klart för sig att mitt avtal är på intet sätt unikt. Det är standard för den här branschen, säger Peter Sjerling.

Kritik från hyresgästföreningen

Simon Safari, ordförande i hyresgästföreningen region Stockholm, riktar i Hem och hyra kritik mot att fallskärmsbelopp i miljonklassen delas ut i allmännyttiga bolag.

– Jag kan förstå att man ser det så, men det folk inte förstår är att man ger upp sitt anställningsskydd när man ger sig in i den här branschen. Det är till för att jag ska ha en rimlig chans att hitta ett passande jobb, säger Peter Sjerling.

Även Björn Lindforss (M), ordförande för Järfällahus styrelse, har viss förståelse för kritiken.

– Det kan man ju hålla med om, samtidigt verkar det allmännyttiga bolaget på en fri marknad som är ganska het. Det är det som påverkar löner, förmåner och villkor.

Många vd:ar på kort tid

Det har varit hög omsättning på personalen i Järfällahus. För bara två år sedan sade sig Peter Sjerlings företrädare, Malin Söderman, upp sig. Även hon satt mindre än ett år på posten. Björn Lindfors ser omsättningen som ett problem.

– Det är inte bra, naturligtvis, och det måste vi få bukt med, säger han.

Hur då?

– Ja du, det är svårt. Man får kanske vara noggrannare i rekryteringsprocessen.

Björn Lindforss går in som arbetande styrelseordförande under tiden som rekrytering av en ny vd pågår.