3 miljoner kronor ska avgöra församlingens framtid

Jerker Alsterlund, Akalla kyrka och Spånga församlingshem.
Jerker Alsterlund, Akalla kyrka och Spånga församlingshem.
Under onsdagens kyrkofullmäktige kunde Spånga-Kistas församling beviljas tre miljoner kronor för projektering. Församlingen ska bestämma vilka fastigheter som är värda att satsa på och vilka som kan tvingas ut på marknaden, eller i värsta fall – byggas om till lägenheter.

Under onsdagskvällen hölls ett kyrkofullmäktige som kan avgöra Akalla kyrka och Spånga församlingshems framtid.

Båda byggnaderna ägs av Spånga-Kista församling. Församlingen har mycket stora omkostnader för renoveringar som väntar dem. Det handlar om 100 miljoner kronor de kommande tio åren enligt församlingens kyrkoherde, Jerker Alsterlund.

Har inte råd

Under kyrkofullmäktige togs beslutet att församlingen beviljas tre miljoner kronor för att projektera inför framtiden.

– Enkelt förklarat så kan man säga att vi får spendera tre miljoner kronor nu för att undvika att eventuellt behöva paniksälja en kyrka eller ett församlingshem. Det här är ett sätt för vår församling att förbereda oss på de kostnader som kommer komma.

Att betala 100 miljoner för en församling som den i Spånga-Kista är inte möjligt enligt Jerker Alsterlund. Men dessa tre miljoner köper föreningen tid.

– Vi tror att vi kommer vara färdigprojekterade i första kvartalet 2021. Då kommer vi kunna vara redo att ta ett beslut om vad som ska göras. Spånga församlingshem kan komma att säljas eller bli lägenheter. Akalla kyrka kan också komma att säljas men det kan lika gärna vara så att de blir kvar. Det är just det vi ska utreda nu, säger han.

Starka känslor

Jekrer Alsterlund säger att församlingen just nu satsar på att få igång en ännu större verksamhet i Spånga församlingshem och Akalla kyrka. Att dessa verksamheter tar fart kan komma att bli avgörande för byggnadernas framtid inom föreningen.

– Om verksamheten inte fungerar, då kanske det faktiskt är bäst att sälja fastigheten för att finansiera andra delar av vår församling, säger han.

Onsdagens beslut togs emot väl av församlingens medlemmar.

– Människor förknippar väldigt starka känslor med de här byggnaderna. Att vi kanske måste göra oss av med dem genererar ganska starka känslor. Men det kändes som att alla förstod varför vi gör som vi gör och vi kunde fatta ett enhetligt beslut under mötet, säger Jerker Alsterlund.