ANNONS

15 miljoner försvinner när skolplaner slopas

Oskar Weinmar (M) säger att det fortfarande är möjligt att bygga en skola till 2023.
Oskar Weinmar (M) säger att det fortfarande är möjligt att bygga en skola till 2023.
Kommunstyrelsen tog i veckan beslut om att slopa planerna på att bygga en skola i Vilundaparken. Detta efter att Länsstyrelsen hade kommentarer kring detaljplanen. Projektet har kostat kommunen 15 miljoner kronor.
ANNONS

Upplands Väsby behöver en ny grundskola till år 2023. Det visar prognoser från kommunens utbilnindngskontor. Tanken var att en skola skulle byggas i Vilundparken men dessa planer slopades av kommunstyrelsen i måndags.

– Det ska bli en skola i centrala Väsby, bara ett stenkast från Vilundaparken, uppe på Smedsgärdstomten. Men att bygga en skola där det tidigare var planerat har inte visat sig vara möjligt i nuläget, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Länsstyrelsen godkänner inte planen

Enligt länsstyrelsen har kommunen inte tagit grundvattnet till hänsyn i detaljplanen och kan därför inte godkänna den.

– Det området som den planerade skolan skulle ligga på ligger över grundvattentäkten. Länsstyrelsen hade då kommentarer kring detaljplanen och menade att vi skulle visa på ett tydligare sätt hur vi hanterar vattenproblematiken så att vattnet inte blir nedsmutsat, säger Oskar Weimar.

Enligt han så måste kommunen visa att de har gjort omfattande utredningar innan de eventuellt skulle kunna godkänna detaljplanen. Men det finns inga garantier att planen kommer godkännas trots ändringar.

Detta innebär att planerna, som har kostat Upplands väsbyborna 15 miljoner kronor att ta fram, nu  kommer att slopas och stora delar av de pengarna kommer att gå förlorade.

Borde man inte tagit grundvattnet till hänsyn redan från början? 

– Det kan man tycka, säger Oskar Weinmar (M).

Beslutet om att ta fram detaljplanen togs av den dåvarande kommunstyrelsen under juni 2016.

ANNONS

– Det är bra att kommunen bemöter behovet av grundskoleplatser i området. Samtidigt som jag tror väldigt mycket på ursprungslösningen så har jag en förståelse för tidsfaktorn i det här fallet. Att fortsätta på grundidén skulle innebära förseningar på en ganska lång tid, säger Mathias Bohman (S) oppositionsråd.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.