Åtta miljoner fuskcigg på vift i Åkersberga

Lastbilen på väg från Västberga till Smedby i Åkersberga.
Lastbilen på väg från Västberga till Smedby i Åkersberga.
Tullen spanade på de misstänkta en längre tid innan man slog till.
Tullen spanade på de misstänkta en längre tid innan man slog till.
En del av lasten.
En del av lasten.
Cigarettsmuggling
En del av cigaretterna tullen fann.
Med kodmeningar som ”Örnen har landat” och ”Falken har lämnat gökboet” smugglade personer in åtta mlljoner piratcigaretter från Kina och skulle lossa lasten i Åkersberga. Nu har fyra män som åtalats för inblandning friats.

– Jag står uppe vid vändplanen här. Det står jordbruksmuseum på en skylt och fortsätter och bär iväg neröver här, säger en person i telefonsamtalet som tullen avlyssnat.

Med sig på lastbilen har han en 40-fotscontainer sprängfylld med kinesiska smuggelcigaretter. Nervositeten är påtaglig eftersom ekipaget är inne och snurrar bland obekanta vägar i Smedby, där lasten ska lossas.

– Alltså det ska vara ett stort område. Det ska finnas… finnas folk där, försöker en man i andra änden lugna.

– Mönstringsvägen var inga problem att få upp på GPS:en. (…) Men sedan… (adressen) det vete sjutton… Jag törs inte ge mig ut i klorofyllen här vet du. Jag är tung som fan nu, säger mannen i lastbilen.

Cigaretter för flera miljoner

Samtalet ägde rum i början av mars 2015. Men någon lossning i Åkersberga blev det aldrig. I stället åkte lastbilen med åtta miljoner insmugglade kinesiska Marlboro-cigaretter tillbaka till Västberga i Stockholm.

Containern skulle innehålla laminatskivor, men innehöll i stället åtta miljoner cigaretter. (Foto: Tullverket)

Nu har fyra män som åtalats för inblandning i härvan fått sina domar av Stockholms tingsrätt. Männen, varav en pekats ut som huvudman, friades från åtal om grov olovlig befattning med smuggelgods.

Frias trots ”ljusskygga” samtal

Enligt Stockholms tingsrätt visar utredningen att männen fraktat och tagit hand om godset, men det är inte bevisat att de kände till att det rörde sig om smuggelcigaretter.

Däremot skriver tingsrätten att bland annat telefonsamtal mellan männen kan tyda på något ”ljusskyggt”.

Är du besviken över domen?

– Jo, men vi har gjort olika bedömningar. Nu ska jag grunna på om jag ska överklaga. Jag tycker nog att om allt läggs ihop så ska de dömas, säger Nils Råby, kammaråklagare vid
 Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Nu ska jag grunna på om jag ska överklaga

Av domen framgår att cigaretterna smugglades dolda i en försändelse som skulle innehålla laminatskivor.

Fick tips om smugglingen

I februari 2015 anlände containern från Kina till Frihamnen och ställdes sedan upp i en förrådslokal i Västberga.

Men vad smugglarna inte visste var att den svenska tullen fått tips från kolleger i Tyskland och avlyssnade de misstänktas telefoner.

Hela lasten fraktades till Smedby, men kördes redan efter någon timme tillbaka till Västberga.

Vem som skulle ta emot smuggelgodset i Åkersberga är oklart. (Foto: Tullverket)

Tull, skatter och avgifter på motsvarande mängd tobak hade, om den förts in lagligt, varit drygt 18.8 miljoner kronor och försäljningsvärdet på cigaretterna – cirka 400 000 cigarettpaket – kan uppskattas till cirka 26 miljoner kronor.

Ytterligare två män är misstänkta för inblandning i smugglingen, men den ene kommer på grund av sjukdom inte att åtalas, uppger Nils Råby.