Snittpris: 12 miljoner för en villa i Bromma

Brommapriser
Terrassvägen i Alvik är Brommas näst dyraste gata, sett över en femårsperiod.
Nu ligger snittpriset för en villa i Bromma på 11,8 miljoner, en ökning med flera 4,3 miljoner kronor på fem år. Och så lär det fortsätta.
– Så länge inflyttningen till Stockholm fortsätter i den här takten kommer efterfrågan och priserna fortsätta stiga, säger Brommamäklaren Pär Gunnarsson.

Brommas villaidyll har lockat familjer som vill ha bykänsla nära storstan i flera decennier. De senaste åren har efterfrågan på villor stigit i rask takt, vilket gjort att priserna trissats upp – rejält.

2012 låg till exempel snittpriset för en villa i Bromma på 7,5 miljoner kronor. När 2016 var till ända hade snittpriset höjts med 2,8 miljoner kronor till 10,3 miljoner.

Så ser prisutvecklingen ut

Så har snittpriserna på Brommavillor utvecklats under åren, angivet i miljoner.

Källa: Värderingsdata

Just i Bromma är det inte så mycket byggnaderna i sig, utan närheten till stan, som gör att priserna skenat i väg. Det menar i alla fall mäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån, som sålt hus i Bromma i 15 år.

– Läget är helt avgörande. Det ser man om inte annat på vilken typ av hus vi pratar om. Priserna är höga även när det inte handlar om regelrätta lyxvillor. Folk köper självbyggen från 30-talet i Norra Ängby för 10 miljoner kronor, där sovrummen ligger i källaren. Det kanske inte är vad man föreställer sig om man tänker på en 10-miljonersvilla. I Saltsjöbaden hade det förmodligen sett annorlunda ut. Där kanske man hade fått en villa med sjöutsikt och pool för det priset, säger Pär Gunnarsson.

Vilken är den typiska spekulanten för en villa i Bromma?

– Ett par mitt i karriären, som vill ha nära till utelivet och kulturen i stan, men ändå bo i vacker villamiljö utan för mycket lyx, tror Pär Gunnarsson.

Mitt i har gått igenom 1334 husförsäljningar i Bromma över en period om fem år – från 1 maj 2012 till 1 maj 2017– för att på så vis få fram snittpriset år för år i hela Bromma, men också för att se vilka adresser som varit hetast över tid.

Tittar man på de försäljningar som skett hittills i år ligger snittpriset för en villa på 11,8 miljoner kronor, baserat på de 61 husköp som genomförts. Men det är osannolikt att siffran stannar där när året är till ända, menar Pär Gunnarsson.

– Det kan bero på att en stor andel av villorna som sålts i år har sålts i Brommas södra delar. Men det kommer nog jämnas ut under året. Annars står vi för en rekordhöjning, säger han.

Högst är snittpriset i Äppelviken, Ålsten, Smedslätten och Höglandet. Lägsta snittpriserna finns i Brommas norra delar i Bällstatrakten. Men det område som sett den största prisboomen de senaste 10-15 åren, är småhusområdet i Norra Ängby, menar Pär Gunnarsson.

Vad tror du om prisutvecklingen i Bromma framöver?

– Jag tror att Bromma kommer stå sig väldigt bra i förhållande till andra stadsdelar. Så länge Stockholm fortsätter att gå bra i förhållande till andra metropoler, som Köpenhamn, så kommer priserna att eldas på. Fortsätter inflyttningen i den här takten kommer efterfrågan och priserna fortsätta stiga, förutsatt att inget oförutsägbart händer på finansmarknaden.