ANNONS

14 miljoner ska skapa grönare stadsdel

Satsningen ska skapa attraktiva mötesplatser och öka tryggheten.
Satsningen ska skapa attraktiva mötesplatser och öka tryggheten.
– Det är jättebra att rustar upp den. Det är många barn som behöver leka här, säger Lena.
– Det är jättebra att rustar upp den. Det är många barn som behöver leka här, säger Lena.
– Det vore bra med bänkar så folk kan sitta. Det är ett fint område, säger Bert Storkson.
– Det vore bra med bänkar så folk kan sitta. Det är ett fint område, säger Bert Storkson.
Hagdalen ska rustas.
Hagdalen ska rustas.
Staden satsar 14 miljoner kronor i Enskede-Årsta-Vantör för att skapa en grönare stadsdel. Pengarna ska gå till att utveckla Hagdalen till stadsdelspark och till nya planteringar av blommor och träd i Högdalen, Hagsätra och Östberga.
ANNONS

Trafiknämnden beslutar vid sitt nästa möte den 23 november om drygt 100 miljoner kronor till totalt 11 projekt i prioriterade stadsdelar. Det kan handla om allt från stadspark och grönstråk till stadsodling och plantering av nya träd. Detta är en del av satsningen som kallas Grönare Stockholm, och som också ska öka tryggheten och skapa mer attraktiva mötesplatser.

– Stadsdelarna har ansökt om pengar för olika projekt och de här har vi valt att gå vidare med. Vi satsar totalt 330 miljoner under 3 år för att stärka de gröna värdena i staden. Det handlar om sju utpekade stadsdelar som är prioriterade i arbetet för ett jämlikare Stockholm, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Hagdalen blir stadsdelspark

Av de här pengarna går 14 miljoner kronor till Enskede-Årsta-Vantör. Hagdalen, som ligger mellan Hagsätra och Rågsved, ska utvecklas till en stadsdelspark. 10, 5 miljoner kronor avsätts för detta de närmaste två åren.

– Idag är Hagdalen gräsmattor och lite träd och en liten lekplats. Vi tycker att den behöver utvecklas och rustas upp, särskilt med tanke på alla bostäder som ska byggas i Hagsätra och Rågsved, säger Pierre Persson, på stadsdelsförvaltningen.

Om vi satsar på den här parken blir det lättare att freda den framöver från bostadsbyggande.

Pierre Persson, enhetschef på stadsdelsförvaltningen.

Enligt Stockholm stads parkriktlinjer ska stockholmarna ha tillgång till en stadsdelspark på minst 5 hektar inom 500 meter. Hagsätra saknar idag en stadsdelspark. Stadsdelsförvaltningen anser att Hagdalen är den lämpligaste platsen, även om parken inte är så stor.

– När det byggs mycket bostäder blir det inte mycket grönområden kvar. Om vi satsar på den här parken blir det lättare att freda den framöver från bostadsbyggande, säger Pierre Persson.

Medborgarna får lämna önskemål

Om stadsdelen får pengarna kommer det att göras en projektering nästa år.

– Vi kommer att ta in önskemål från folk om vad de behöver och vill ha i parken. En stadsdelspark är den finaste park som en stadsdelsförvaltning ansvarar för. Idag har vi bara en sådan park och det är Årstafruns park i Årsta, säger Pierre Persson.

ANNONS

Stadsdelen får också 1 miljon kronor för nya perennplanteringar i Högdalen, Hagsätra och Rågsved. En halv miljon kronor går till stadsodling och fördelas där medborgarna efterfrågar det. Två miljoner går till plantering av nya träd. Det handlar om både utbyte och komplettering av träd.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.