ANNONS

Sju miljoner för våning i Hillfon-ateljé

Ateljén ritades på 50-talet. Nu bjuds den ut som etagevåning.
Ateljén ritades på 50-talet. Nu bjuds den ut som etagevåning.
Eken och gungan där Hertha Hillfon ibland satt och gungade har sparats.
Eken och gungan där Hertha Hillfon ibland satt och gungade har sparats.
Här bodde och verkade den kända keramikern Hertha Hillfon.
Nu har den blå villan med tillhörande ateljé i Mälarhöjden totalrenoverats och delats upp i tre lägenheter.
En etagelägenhet är nu till salu för nära sju miljoner kronor.
ANNONS

Hertha Hillfon, som gick bort 2013, var en av Sveriges mest kända keramiker. Hennes konstnärshem sticker också ut i villaområdet med sin unika exteriör.
Hillfongården omfattar flera byggnader inom två fastigheter. Och det är den ena fastigheten som renoverats och delats upp i tre bostäder.

Den lägenhet som nu ligger ute till försäljning är en femrummare i etage på 106 kvadratmeter. Utgångspris: 6 975 000 kronor. Lägenheten ryms i den ateljé som Hertha Hillfons make Gösta ritade i början av 50-talet.
– Vi har varit måna om att bevara ateljéns exteriör. Jag tycker att den har ett spännande formspråk som känns väldigt nutida, trots att det är länge sedan den ritades, säger fastighetsutvecklaren Lars-Gunnar Ståhl, som köpte Hillfongården för några år sedan.
Insidan är dock moderniserad.
– Vi har haft en arkitekt som tagit fram en öppen planlösning som mer fungerar för dagens boende och barnfamiljer, säger han.

Den blå villan, som är från 1930-talet, har omvandlats till två lägenheter och ska bjudas ut under våren. De två övre våningarna i huset omfattar en bostad på 120 kvadratmeter. Nedervåningen, som inrymde konstnärens skyltverkstad, har blivit en tvåa på 55 kvadratmeter.

Hur kommer det att märkas att Hertha Hillfon bott och verkat här?
– Vi har ju ingen inbyggd konst i lägenheterna, men vi har sparat en flera hundra år gammal ek med en gunga som Hertha Hillfon själv använde med jämna mellanrum, säger Lars-Gunnar Ståhl.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat fanns länge förhoppningen hos konstintresserade att Hillfongården skulle bli ett museum. Lars-Gunnar Ståhl påpekar dock att det inte var den fastighet som nu bjuds ut, som ingick i de långa förhandlingarna med föreningen Hertha Hillfons vänner.
– Diskussionen om ett museum gällde den angränsande fastigheten, säger Lars-Gunnar Ståhl och hänvisar till den jätteateljé och verkstadsdel med ugnar som också ingick i Hertha Hillfons konstnärshem.

– Vi har inte tagit ställning till vad vi ska göra med de byggnaderna, säger Lars-Gunnar Ståhl.

I slutet av förra året blev det klart att det ändå kommer att skapas en kulturmötesplats till Hertha Hillfons minne. Men i stället för Mälarhöjden blir det Skeppsholmen.