180 miljoner kronor till Nobel Center

En vattendelare.
En vattendelare.
Kritiken kring Nobel Center har inte varit lågmäld och nu kanske ilskan trappas upp ännu mer. Idag presenterade nämligen regeringen tillsammans med Stockholm stad att de kommer pytsa in 180 miljoner kronor till centret under tre år.

Under en pressträff idag meddelade närings- och innovationsministern Mikael Damberg att regeringen satsar 40 miljoner kronor per år till Nobel Center från och med att det har öppnats och tre år framöver.

– Regeringen ser positivt på att tillsammans med Stockholms stad kunna bidra till verksamheten vid ett nytt och stort Nobel Center. Nobelpriset är underutnyttjat av Sverige. Här fokuserar vi mest på festen i december medan resten av världen sätter pristagarna i centrum. Ett Nobel Center kan bli en enorm tillgång för Sverige att loka hit investeringar, besökare och talang hit, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Stockholms stad kommer också öka sitt stöd vilket innebär att verksamheten kommer få 60 miljoner per år – alltså totalt 180 miljoner kronor under de första tre åren.

Kritiken har varit omfattande mot bygget på Blasieholmen med flera demonstrationer, dels när kommunfullmäktige sa ja till bygget och så sent som i september när flera samlades i Humlegården. Demonstrationer kommer även att hålla under nobeldagen.