ANNONS

Fler mobila ordningsvakter på gång i Skärholmen

Mobila ordningsvakterna Gustav och Björn på rundtur i Vårberg centrum.
Mobila ordningsvakter på rundtur i Vårberg.
Det grönblå styret lägger ytterligare 50 miljoner kronor på mobila ordningsvakter.
Satsningen innebär att 100 mobila vakter ska patrullera runt om i Stockholm – bland annat Skärholmen, Vårberg, Sätra, Bredäng.
ANNONS

50-miljonerssatsningen ingår i den nya budget för Stockholms stad som släpps nästa vecka, rapporterar SVT.

Den är en rejäl förstärkning av det projekt som det tidigare, rödgröna styret sjösatte i början av 2018. Då satsades 20 miljoner kronor på 18 ordningsvakter, som sedan i början av maj patrullerar i flera stadsdelar. Som Mitt i tidigare berättat är Skärholmen en av de stadsdelar där vakterna arbetar. Hit kom de i höstas.

Nu ska ytterligare 82 mobila vakter anställas, fram till slutet av 2019.

Fler områden efter hand

Ett problem för satsningen är att Polismyndigheten inte har gett tillstånd till mobila ordningsvakter i hela kommunen, utan bara i vissa stadsdelar. Efter hand har de blivit fler.

Nu i höst patrullerar ordningsvakterna här:

I ytterstaden: Skärholmen, Vårberg, Sätra, Bredäng, Älvsjö, Liljeholmen, Västertorp, Fruängen, Nybohov, Trekantsparken, Farsta, Farsta strand, Bromma, Vällingby och Hässelby.

I innerstaden: St Göransparken, St:Göransgatan, Björns Trädgård, Klaraområdet, Sergels torg, Fridhemsplan, Flemminggatan, och Vasagatan.

Vill se ny lagstiftning

Det nya äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) ska verka för att ordningsvakterna ska kunna jobba i hela staden, säger han till SVT:

ANNONS

– Vi kommer att jobba gentemot den nya regeringen, som vi inte riktigt vet hur den kommer att se ut än, med hur vi kan ändra lagstiftningen så att befogenheterna ökar för ordningsvakterna så att de kan verka på större geografiska områden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.