100 miljoner – ”En grovt överdriven siffra”

100 miljoner eller 50 miljoner? Olika bud om hur dyr en renovering skulle bli
100 miljoner eller 50 miljoner? Olika bud om hur dyr en renovering skulle bli
Renovering av Liljeholmsbadet skulle kunna göras till halva kostanden. Det menar Liljeholmsbadets vänner som själva har gjort en uppskattning av totalpriset som hamnar på 50 miljoner istället för 100.

Tidigare i veckan kunde Mitt i berätta att fastighetskontorets utredning om möjligheten att renovera Liljeholmsbadet är klar – något som ska beslutas om i nästa nämndemöte på torsdag.

De kom fram till att en renovering skulle kosta minst 100 miljoner kronor och att det bästa alternativet är att sälja Liljeholmsbadet till en privat aktör, som troligtvis skulle använda den till annat än simhall.

Full av felaktigheter

Nu replikerar föreningen Liljeholmsbadets vänner. De tycker att utredningen som gjorts är full av felaktigheter och att priset för en renovering är en ”grovt överdriven siffra”.

”Badets betongskrov är i dag i dåligt skick och en omfattande renovering är nödvändig. Men att detta skulle kosta minst 100 miljoner är en grovt överdriven siffra. (…) Kostnaden kan förmodligen pressas ytterligare om en ordentlig upphandling görs.”, skriver de i ett pressmeddelande.

De menar att renoveringen kan göras till halva priset, 50 miljoner kronor. Bland annat genom att bevara de synliga delarna från badet och bygga nytt betongskrov och bassäng.

Kräver ny utredning

Liljeholmsbadets vänner skriver i pressmeddelandet att de tycker att fastighetskontorets utredning är ofullständig och att den medvetet har har syfte att framställa Liljeholmsbadet i så dålig dager som möjligt.

”Föreningen anser att fastighetskontorets utredning är ofullständig. Den innehåller inga verkliga anbud, endast generella uppskattningar. Den är mycket tendentiös med ett tydligt syfte att framställa badet i så dålig dager som möjligt.”

Nu kräver de att utredningen som gjorts ogiltigförklaras och att det görs en ny utredning om Liljeholmsbadets framtid.

Fler kritiker finns. Liljeholmsbadets vänner får nämligen stöd från Liberalerna, som även de vill se en ny utredning.

– Den här utredningen säger inte mycket mer än det vi fick veta för ett halvår sedan. Jag tror till exempel att ett upprustat bad skulle hålla för fler besökare än det nuvarande och då skulle ju ekonomin i projektet se annorlunda ut, men det är inte utrett, säger Richard Bengtsson (L), vice ordförande i fastighetsnämnden. 

LÄS MER: Renoveringen kostar 100 miljoner