Miljoner satsas på surfplattor

Användningen av surfplattor i utbildningen hoppas ha en positiv effekt på elevernas motivation.
Användningen av surfplattor i utbildningen hoppas ha en positiv effekt på elevernas motivation.
Höglandsskolan i Bromma får i dagarna 90 ipads.

Surfplattorna ska användas i årskurserna 2–4 och testa hur elevernas motivation påverkas.

– Vi hoppas att det blir en förstärkning för de lässtarka, att de blir peppade att ladda ner böcker, samt att det kan hjälpa lässvaga i deras utveckling, säger Monika Warsén, rektor på Höglandsskolan.

– Vi tänker också att det blir en miljöbesparande effekt, med mindre utskrifter.

Eleverna i de tre klasserna kommer att ha tillgång till varsin ipad, men exakt hur de ska användas lär se olika ut.

– Det är lite beroende på ålder. Och det är ju barn vi jobbar med så kanske får vi ändra planerna efter hand, säger Monika Warsén.

Totalt ska 2 285 ipads delas ut till olika Stockholmsskolor, notan landar på 10 miljoner kronor.

Kommunen vill undersöka hur digitala surfplattor kan göra skillnad i exempelvis hemspråk, musik, särskolan, för att öka motivationen och som stöd för nyanlända elever.

– Det här är så nytt, så vi har ingen forskning att stödja oss på. Men lärare säger att de gör skillnad, så vi vill testa det på ett antal olika skolor, säger Charlotte Dingertz, verksamhetsstrateg på utbildningsförvaltningen.

En skola som redan testat ipads är Husbygårdsskolan i Kista. I höstas köpte de in 110 stycken surfplattor. Resultatet är överväldigande, enligt rektor Anna Söderberg:

– Vi ser redan nu att eleverna i årskurs 1 lär sig läsa och skriva fortare. I fyran har vi kunnat konstatera att de skriver längre texter, har bättre ordförråd och har bättre koll på stavning.

– Det finns många roliga matteappar och det är lätt att individualisera undervisningen. Sedan är det inga långa inloggningstider som med datorer. Allt går snabbt, man trycker på knappen och sedan är man inne.

Fakta

Här testas ipads