Miljoner till ökad bemanning i äldrevård

Edö vård- och omsorgsboende är en av flera verksamheter som får pengar till ökad bemanning.
Edö vård- och omsorgsboende är en av flera verksamheter som får pengar till ökad bemanning.
Drygt 4,4 miljoner kronor. Så mycket får den kommunala äldreomsorgen i Farsta i stadens satsning på ökad bemanning. Även stiftelsen Stora Sköndal och flera hemtjänstföretag med kunder i Farstaområdet får pengar.

Farsta kommunala hemtjänst, Edö servicehus och Edö vård- och omsorgsboende. Det är tre av de verksamheter som får vara med och dela på de 157 miljoner kronor som Stockholm stad satsar på ökad bemanning i äldreomsorgen 2016. Pengarna ska kunna användas både till nyanställningar och till att deltidsanställda får gå upp och jobba heltid, skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

Även i fjol delade staden ut bemanningspengar till både kommunal och privat äldreomsorg. En utvärdering visar, enligt pressmeddelandet, att de pengarna ledde till flera förbättringar, bland annat: Ökade möjligheter till social samvaro, promenader och lugnare måltider samt mer utrymme för både planerade och spontana aktiviteter såsom cafébesök och shopping. Personalen uppges också ha upplevt en lugnare arbetsmiljö.

– Resultatet från satsningen under 2015 visade att både bemanningen och tiden för arbetsledning ökade. Det här är precis vad vi hade hoppats på att de här pengarna skulle ge. De äldre har fått göra fler roliga saker och personalen har fått det lite lugnare på jobbet, säger Clara Lindblom (V), äldre- och personalborgarråd.

Bemanningspengarna är en nationell satsning. Under 2016-2018 kommer två miljdarder per år att delas ut.