Miljoner till ökad bemanning i äldrevården

Drygt 1,5 miljoner kronor. Så mycket får den kommunala äldreomsorgen i Skarpnäck i stadens satsning på ökad bemanning.

Skarpnäcks kommunala hemtjänst tilldelas 1,5 miljoner kronor som Stockholm stad satsar på ökad bemanning i äldreomsorgen 2016. Utöver det har flera privata aktörer också sökt och fått pengar. Pengarna ska kunna användas både till nyanställningar och till att deltidsanställda får gå upp och jobba heltid, skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

Även i fjol delade staden ut bemanningspengar till både kommunal och privat äldreomsorg. En utvärdering visar, enligt pressmeddelandet, att de pengarna ledde till flera förbättringar, bland annat: Ökade möjligheter till social samvaro, promenader och lugnare måltider samt mer utrymme för både planerade och spontana aktiviteter såsom cafébesök och shopping. Personalen uppges också ha upplevt en lugnare arbetsmiljö.

– Resultatet från satsningen under 2015 visade att både bemanningen och tiden för arbetsledning ökade. Det här är precis vad vi hade hoppats på att de här pengarna skulle ge. De äldre har fått göra fler roliga saker och personalen har fått det lite lugnare på jobbet, säger Clara Lindblom (V), äldre- och personalborgarråd.

Bemanningspengarna är en nationell satsning. Under 2016-2018 kommer två miljarder per år att delas ut.