ANNONS

30 miljoner i underskott för Nationalmuseum

Nationalmuseum, lång kö på Blasieholmen
Kö utanför Nationalmusem.
Nationalmuseum är enormt populärt, efter återinvigningen.
Men populariteten kostar. Underskottet kan bli 30 miljoner kronor 2019.
Det beror på den fria entrén.
ANNONS

Nationalmuseums överintendent Susanna Pettersson slår nu larm om museets ekonomiska situation. Det är det stora antalet besökare som sätter press på museet. I en skrivelse till regeringen betonar hon att ju fler besökarna blir, desto mer kostar det att garantera samlingarnas, personalens och publikens säkerhet. Fler väktare, värdar, städning och konservering behövs, till exempel.

Samtidigt är entrén till Nationalmuseum fri sedan 2016. Det påverkar ekonomin.

Dagens Nyheter har tagit del av skrivelsen och också intervjuat Susanna Pettersson.

– Det är en väldigt speciell situation. Vi är naturligtvis glada över att få så många besökare, och vi gör allt vi kan för att lösa det. Samtidigt har vi problemet att kostnaderna för oss ökar, säger hon till DN.

Fram till årsskiftet kom 310 000 besökare till Nationalmuseum, efter återöppningen i oktober. Om trycket håller i sig blir besökssiffran 1,8 miljoner besökare 2019. Det gör att den kompensation museet får av staten för den fria entrén –15 miljoner kronor – inte räcker. Underskottet kan bli 30 miljoner kronor under 2019, enligt Susanna Pettersson.

I sitt brev till regeringen lägger hon fram två alternativ: att återinföra entrékostnad eller kraftigt öka kompensationen till Nationalmuseum, för den fria entrén.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.