ANNONS

71 miljoner ska hjälpa Upplands Väsby hantera corona

Det är det största krispaketet som någonsin lanserats för kommunerna och landstingen, sade finansminister Magdalena Andersson (S).
Det är det största krispaketet som någonsin lanserats för kommunerna och landstingen, sade finansminister Magdalena Andersson (S).
Totalt får Upplands Väsby kommun nästan 71 miljoner kronor av det stödpaket regeringen ger till kommuner och regioner.
ANNONS

Regeringspartierna skickar ut ett nytt stödpaket till landets kommuner och regioner. En del pengar var tidigare utlovade men regeringen gör nu en kraftig höjning.

– För oss i Upplands Väsby kommun, och för alla kommuner och regioner, är förstärkningen naturligtvis mycket välkommen. Tillskotten är generella statsbidrag som gör att pengarna kan läggas där de bäst behövs. När företagen går på knäna och människor riskerar att bli arbetslösa växer krisen till alla delar av samhället, och vi behöver jobba på flera fronter. Först och främst måste vi se till människors hälsa, men också till andra samhällsfunktioner, skriver Ann-Christin L Frickner (C) i en kommentar till Mitt i.

5,6 miljarder till Stockholm

Länet får totalt 5,6 miljarder kronor, av vilka Region Stockholm får 2 miljarder.  Resterande 3,6 miljarder kronor får länets kommuner dela på, och av dem tillfaller nästan 71 miljoner Upplands Väsby.

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) tackar och tar emot men säger samtidigt att det behövs mycket mer.

– Men det är välkommet med ett rejält tillskott från staten, det hjälper oss i regionen när vi har stora intäktsbortfall för att skatter och andra intäkter sjunker dramatiskt.

SKR tveksamma

Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och regioner, SKR, säger att det är för tidigt att veta om pengarna faktiskt kommer att räcka.

– Regionerna har mycket kraftiga merkostnader och de sliter hårt för att klara krisen och minska smittspridningen. Det kan innebära behov av ytterligare tillskott framöver. De ska inte behöva oroa sig för kostnader för personal, skyddsutrustning, extra vårdplatser, minskade intäkter i kollektivtrafiken och annat som nu är helt nödvändigt, säger han i ett pressmeddelande.

Fakta

Pengar till vård, skola och kollektivtrafik

Förslaget innebär att kommuner och regioner kan få ett tillskott på 20 miljarder kronor i generella statsbidrag i år, jämfört med de 5 miljarder kronor som regeringen har aviserat tidigare.

Det nya tillskottet på ytterligare 15 miljarder kronor för 2020 görs för att stärka kommunsektorns förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner som vård, skola och omsorg samt kollektivtrafik.

Av den sammanlagda ökningen på 20 miljarder kronor är 12,5 miljarder permanenta anslagsökningar, det vill säga pengar som kommer kommuner och regioner till del även kommande år.

Källa: Regeringen

 

Nyhetstips tips oss tipsa redaktionen på Mitt i

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.