Porslinsfabriken hotad av konkurs

Foto: Mostphotos.
Foto: Mostphotos.
Gustavsbergs porslinsfabrik har stora skulder. Nu har bolaget ansökt om rekonstruktion för att få företaget att överleva, men anställda kan få gå i processen.
– Vi har kommit till vägs ände, säger Lars-Erik Harvig, huvudägare.

Hushållsfabriken har en minst sagt anrik historia. Där tillverkas och säljs finporslin och keramik, bland annat Stig Lindbergs kända Berså.

Berså.

Men de senaste tre åren har omsättningen sjunkit kraftigt. Enligt årsredovisningen uppgick förlusten till 2,7 miljoner kronor 2016.

Det har gjort att företaget nu har ansökt om, och blivit godkända för, rekonstruktion. I sin ansökan till Nacka tingsrätt står att ekonomin är mycket ansträngd och att Gustavsbergs Porslinsfabrik inte kommer att kunna betala sina skatteskulder på en halv miljon kronor.

Anställda kan sägas upp

Verksamheten har 17 anställda och enligt ansökan kan några komma att sägas upp i processen. Lars-Erik Harvig, huvudägare av fabriken, säger att förlusterna beror på ökade hyreskostnader efter att företaget flyttat in i mindre lokaler.

– Vi har kommit till vägs ände. Vi sparade genom att minska våra lokaler, men kommunen höjde genast hyran med 50 procent varvid vinsten av flytten blev noll kronor, samtidigt har vi fått ta hela kostnaden för flytten och ny fabriksinredning som ingick i den tidigare hyran, säger han till NVP. 

Fakta

Så går en rekonstruktion till

  • Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för de företag som har ekonomiska problem men som på sikt har en möjlighet att överleva.
  • Företaget eller borgenären kan ansöka i domstol om rekonstruktion. Om domstolen beviljar rekonstruktionen utser de en rekonstruktör.
  • I en företagsrekonstruktion kan det ingå ett offentligt ackord. Det innebär att fordringsägarna får avstå från en del av sina fordringar.
Källa: Kronofogden