Hyresvärdar investerar miljarder i norrorts miljonprogram

Miljonprogram, Sollentuna Malmvägen Sijam Dedic, Maria Dediic Emil Dedic (son)
Sijam Dedic, Maria Dediic och Emil Dedic bor på Malmvägen i Sollentuna.
Tusentals hyresgäster påverkas när miljonprogrammen rustas upp.
Norrorts hyresvärdar räknar med att lägga miljardbelopp de kommande åren.

30 000 lägenheter från miljonprogrammet runt om i Stockholms län är i akut renoveringsbehov. Det menar Jenny von Platten på det statliga forskningsinstitutet Rise.

Lägenheterna närmar sig sin tekniska livslängd på 50 år, trots det har inga större underhållsåtgärder, som stambyte, gjorts i runt hälften av husen.

– Nu, 50 år efter utbyggnaden av miljonprogramshusen, finns stora behov av renovering, säger Jenny von Platten.

En del hyresvärdar har redan gjort omfattande insatser för att rusta upp husen medan andra fortfarande står i startgroparna för att utreda vad som behöver åtgärdas.

Enkät

Det här ska hyresvärdarna göra

Så här bedömer några av hyresvärdarna behovet av upprustning i miljonprogrammen:

Förvaltaren

 • Centrala Sundbyberg påbörjat, Ör renoverat och Hallonbergen under utredning
 • Beräknade kostnader: 750 miljoner (Hallonbergen ej inräknad)

Hemble (tidigare D. Carneige & Co)

 • Husby, Rinkeby, Sollentuna, Haninge, Huddinge
 • 21 500 lägenheter (inte bara miljonprogram) i hela Sverige, i huvudsak i regionen Stockholm-Mälardalen
 • Planerar underhåll och renovering/modernisering av exempelvis materialval

Järfällahus

 • 2000 lägenheter framförallt i centrala Jakobsberg och på Söderhöjden.
 • Renoveras inom fem år.
 • Beräknad kostnad: 300 till 500 miljoner kronor.

Signalisten, Solna

 • 1700 lägenheter i Bagartorp, Bergshamra, Hagalund, Västra vägen och Huvudsta.
 • Renoveringar påbörjade och beräknas ta 10 år.
 • Kostnad: 2,5 miljarder kronor.

Väsbyhem

 • Hammarbyvägen och Dragonvägen 2-10 har renoverats
 • Dragonvägen, Hasselgatan och Hagängsvägen ska renoveras
 • Beräknad kostnad: Cirka en miljard kronor.

Miljonprogram, Väsby, Hasselgatan, Yvonne Kuusela med Charlie

”Jag flyttade hit 1976. Då hade huset stått här i två år. Nu ska de börja stambyta i huset längst bort, jag vet inte när det blir i mitt hus.” säger Yvonne Kuusela som bor på Hasselgatan i Väsby. Foto: Pekka Pääkö

I Väsby och Sundbyberg har en stor andel av beståndet renoverats men både Järfälla och Upplands-Bro ligger efter. Både Väsbyhem och Signalisten i Solna räknar med stora utgifter för upprustningen de kommande åren.

Oro för renovräkningar

I början av 00-talet presenterades Svenska bostäder förslag på totalrenovering i miljonprogrammen i Järva som skulle innebära 75 procent högre hyror – vilket ledde till demonstrationer.

Därefter har hyresvärdarna blivit bättre på att hitta lösningar som kompromissar mellan social och byggnadsteknisk hållbarhet, menar Erik Stenberg, lektor i Arkitektur på KTH, som forskar om miljonprogrammen.

– Nu har man landat i ett förstärkt underhåll, där man gradvis byter ut komponenter istället för att göra omfattande renoveringar, säger Erik Stenberg.

Fakta

Så här är läget i din kommun

Så stor andel av miljonprogrammets lägenheter har renoverats

Så många lägenheter från miljonprogrammet finns i din kommun

Källa: RISE, Jenny von Platten


Undersökningen har gjorts av det statliga forskningsinstitutet RISE och utgår från energideklarationer från 2016. Uppgifter om renoveringar kommer från rapporterade investeringar i fastigheten.

Källa: RISE

Idag har flera hyresvärdar tagit fram samrådsavtal för att hyresgästerna själva ska få inflytande över vad som åtgärdas och vad den nya hyran blir.

Men enligt Hyresgästföreningen är det flera fastighetsägare som höjer standarden rejält och hotar hyresgästerna med dra dem inför Hyresnämnden om de inte godkänner renoveringen.

Andra väntar ut sina förstahandshyresgäster och hyr ut på korttidskontrakt för att minska de boendes inverkan när upprustningen börjar.

En anledning kan vara att på senare år har många miljonprogram sålts till företag som ser möjligheter till vinst och värdeökningar genom att renovera upp miljonprogramshus med ett stort antal lägenheter.

Miljonprogram, Järfälla, Söderhöjden Frihetsvägen/Snapphanevägen, Österlund&

”Stammarna har de fixat och nu ska de renovera mer” säger Marianne Österlund som bor på ”Söderhöjdens finaste hus” i Järfälla. Foto: Pekka Pääkö

Bakgrund

Vad är miljonprogrammet?

Mellan åren 1965 och 1975 byggdes cirka en miljon bostäder i Sverige för att lösa den akuta bostadsbristen. I Stockholms län byggdes cirka 180 000 bostäder.

150 000 av de lägenheterna var i flerfamiljshus. Karaktäristiskt är stora, enkla huskroppar som avskärmar trafik mot en grön innergård.

Redan under byggåren mötte de nya områdena mycket kritik för storskaligheten och utemiljöerna.

Här hittar du boverkets karta över miljonprogam.

Källa: Stockholmskällan, Boverket

Fattiga områden minst renoverade

Jenny von Platten konstaterar utifrån energianvändningen att det är i ekonomiska fattiga områden som det största behovet av renoveringar finns.

Men det är just dessa områden som är mest känsliga för hyreshöjningar.

En dåligt isolerad byggnad kräver mycket energi för att värmas och kan ha problem med drag och fukt, vilket i sin tur kan ha negativ påverkan på de boendes välbefinnande, säger Jenny von Platten.

För att finansiera upprustningen har många allmännyttiga hyresvärdar runt om i Stockholm varit tvungna att sälja av delar av sitt bestånd.

– Man har argumenterat för att försäljning har varit ett sätt finansiera renoveringarna. Men det har också varit ett ideologiskt beslut i många kommuner, att kommuner inte ska äga en massa bostäder, säger Erik Stenberg.

Miljonprogram, Upplands-Bro, Hjortronvägen 119 Maria Hakorinne

”Jag har bott här i 45 år och trivs jättebra. Nu har de precis satt in nya rör i köket och mina två badrum.” säger Maria Hakorinne som bor i Tibble, Upplands-Bro. Foto: Pekka Pääkö