ANNONS

Miljonrånarna fick tre års fängelse

I oktober rånades en värdetransport i Äppel­viken. Kort därefter greps rånarna på Ekerö sedan en småbarnspappa ställt sin bil i vägen för dem. I fredags kom domen.
ANNONS

Två väktare var på väg att fylla på bankomaten vid SEB på Alviksvägen när rånarna slog till. Enligt åtalet hotade de den ena väktaren med en pistol och sprang därifrån med en väska med 1,2 miljoner kronor.

Nu har rånarna dömts. En 25-årig man dömdes för rån och en 23-årig man för rån och bedrägeri, eftersom han tre dagar före rånet försvann med en bil som han provkörde med ett fejkat körkort. Straffet blir tre års fängelse vardera.

Männen var åtalade för grovt rån då väktaren blivit hotad med något som liknade en pistol. En vabbande pappa som blev omkörd av de flyende rånarna vittnade också om att han sett rånarna kasta ut knivar från bilen.

Men tingsrätten ansåg inte att kriterierna för grovt rån var uppfyllda trots att en av rånarna höll i ett vapen.

– Vi har inte hittat vapnet och kan därför inte visa att det var skarpt. Det har blivit praxis att om det inte är ett skarpladdat vapen så är utgångspunkten att det ska bedömas som rån av normalgraden, säger kammar­åklagare Sara Nilsson.

Rånet kunde bedömas som grovt på grund av flera andra omständigheter, menade åklagaren. Det var en stor summa pengar, rånet var välplanerat och väktarna hotades med vapen. Men det tyckte inte tingsrätten, som pekade på att det inte förekom något våld och att rånarna varken var särskilt råa eller hänsynslösa.

ANNONS