Miljonregn utlovas – om skyskrapan blir av

En skiss ritad av den kände arkitekten Gert Wingårdh.
En skiss ritad av den kände arkitekten Gert Wingårdh.
Storstugans styrelse vill bygga Sveriges högsta hus på föreningens parkering. Men först måste styrelsen få medlemmarna med på tåget, vilket är lättare sagt än gjort.
– Det är många äldre som uttrycker oro över att de inte vill spendera sina sista år på en byggarbetsplats, säger styrelsens ordförande Lars Biertz.

Mitt i Täby kunde redan 2015 rapportera om planerna för ett höghus på Storstugans parkering. Då hade styrelsen kläckt idén om ett hus på 75 våningar vilket redan då skapade starka reaktioner från Täbybor och medlemmar i föreningen.

Idag har idén utvecklats och nu driver styrelsen i Storstugans bostadsrättsförening en vision om ett 315 meter högt hus, med 105 våningar, vilket är betydligt högre än exempelvis Turning Torso i Malmö som är 190 meter högt.

– Vi är medvetna om att det är ett väldigt högt hus men vi vet också att höga hus krymper på höjden senare i processen. Men även om huset blir lägre i slutändan så blir det ett gyllene tillfälle att få en fantastisk ekonomi i föreningen, säger ordförande Lars Biertz.

Stöter på motstånd

Intäkten man pratar om är 1,6 miljarder om föreningen väljer att rösta igenom styrelsens förslag att sälja marken till ett bostadsbolag. Ett av bolagen som visat intresse är SSM som också varit engagerade i Tellus Towers i Hägersten. Bolaget har tagit fram en skiss på hur huset skulle kunna se ut men idéerna är långt ifrån att bli verklighet – SSM och föreningen har varken tecknat något avtal eller överenskommelse. Makten ligger hos medlemmarna, och det är långt ifrån alla som är villiga att nappa på erbjudandet.

– Det är många äldre som uttrycker oro över byggbuller och damm och att de inte vill spendera sina sista år på en byggarbetsplats, det får man ha respekt för. Vi är en demokratiskt förening som ska låta medlemmarna bestämma, säger Lars Biertz.

Miljonvinsten fortfarande osäker

Om förslaget som styrelsen lagt fram nu går igenom, hävdar styrelsen att varje medlem i föreningen kommer att få omkring en miljon kronor och gratis hyra i tio år framöver. Men att det verkligen blir så mycket i slutändan är också långt ifrån säkert och SSM vill inte uttala sig om några sådana belopp till Mitt i Täby.

– Förutsättningarna för den intäkten är att dagens förslag går igenom och att detaljplanen blir godkänd av både medlemmarna och kommunen. I slutändan kan det bli så att bebyggelsen bantas ner och då blir det så klart ett mindre belopp. Men i avtalet finns det en nedre gräns, och det är i slutändan medlemmarna som bestämmer, säger Lars Biertz.

Två tredjedelar måste säga ja

I höst kommer föreningen ha en stämma där en majoritet måste rösta för förslaget. Därefter kommer en detaljplan att tas fram tillsammans med kommunen och därefter ska minst två tredjedelar av föreningen rösta ja till detaljplanen.

– Jag är en obotlig optimist och jag tycker att det är en alldeles för värdefull plats att inte bygga bostäder på, särskilt med tanke på den bostadsbrist som råder.