Miljonsatsning på populär strandpromenad

Uppfräschningen av strandpromenaden kommer att pågå under tre år.
Uppfräschningen av strandpromenaden kommer att pågå under tre år.
Promenaden ska bli luftigare och nya träd och växter planteras in.
Promenaden ska bli luftigare och nya träd och växter planteras in.
Färre stora buskage, nya planteringar och bättre belysning. Den populära strandpromenaden längs med Norr Mälarstrand fräschas upp med hjälp av orignalritningarna från 40-talet.

Strandpromenaden mellan Rålambshovsparken och kajen nedanför Kungsholmstorg var klar 1943. Stadens dåvarande stadsträdgårdsmästare Holger Blom låg bakom utformningen av promenaden. Hans stil blev känd som Stockholmsstilen.

– Promenaden är otroligt välanvänd men är idag sliten, säger Fredrik Ekroth som är landskapsarkitekt på parkmiljöavdelningen på Stockholms stad.

12 – 15 miljoner kronor satsas på att fräscha upp strandpromenaden. Foto: Kristian Lönner

En miljonsatsning

Uppfräschningen som görs nu kommer att pågå ända fram till slutet på 2019. Totalt satsas cirka 12 – 15 miljoner kronor. Ett av syftena är att promenaden ska se ut mer som den såg ut från början.

– Det är faktiskt nästan dubbelt så många träd idag som när promenaden anlades så vi kommer att ta bort en del för att göra det luftigare. Samtidigt kommer vi att plantera nya träd för att säkra en återväxt, säger Fredrik Ekroth.

Andra satsningar som görs är att en grusremsa på 0,5 – 1 meter läggs intill den asfalterade ytan. Detta för att göra det bättre för joggarna. Även lekplatsen, som ligger i den östra delen, rustas upp. Det gör även tre stycken träbryggor samt den lilla fiskarstugan.

Strandkanten förstärks också eftersom den bitvis håller på att erodera sönder.

Ska upplevas tryggare

Bänkar och skräpkorgar byts ut och belysningen förnyas samtidigt som stolparna placeras tätare än idag.

– Trygghetsfrågan finns med hela tiden och jag tror det kommer att upplevas som mer tryggt när blir det lite öppnare, säger Fredrik Ekroth.

Han menar att strandpromenaden har ett stort värde eftersom den är en del av ett parkstråk som går över hela Kungsholmen, från Stadshuset till Tranebergsbron.

– Holger Bloms idé om ett sammanhängande parkstråk var en unik tanke, säger Fredrik Ekroth.