ANNONS

Miljonsatsning mot våldet i Järva

I december sköts två bröder till döds i Rinkeby.
I december sköts två bröder till döds i Rinkeby.
Som en effekt av det senaste årets dödsskjutningar i Järva satsar nu Stockholms stad 19 miljoner på att öka tryggheten i området.
Sociala insatsgruppen får 10 miljoner.
ANNONS

Majoriteten i Stockholm stad har nu beslutat att skjuta till 19 miljoner kronor för att skapa ett tryggare Järva.

Den sociala insatsgruppen får nio miljoner kronor.

Mitt i har tidigare skrivit om projektet, som riktar sig till unga vuxna mellan 20 och 29 år med kriminell bakgrund som vill lämna det destruktiva beteendet och i stället ersätta det med integration och sysselsättning. Sedan 2013 har socialtjänsten, polisen, kriminalvården, kronofogden, arbetsförmedlingen och jobbtorget samverkat för att tillsammans på ett effektivt sätt förkorta vägen tillbaka till samhället för kriminella avhoppare.

Mitt i berättade redan i april att det är en lång kö för att få hjälp av Sociala insatsgruppen. Just nu köar 50 unga vuxna i Järva, som vill hoppa av från kriminella banor. 75 personer är inskrivna. En av de bröderna som mördades i Rinkeby nu i december stod i kö för att få hjälp.

Resten, tio miljoner, satsas på att öppna en filial till Framtid Stockholm i Järva.

– Den senaste tidens händelser i Järva är djupt tragiska. Vi har under längre tid haft en utveckling i området som vi måste bekämpa med hela samhällets kraft. Vi kan aldrig acceptera att våld och hot om våld blir vardag. Gängen och våldet måste bort från gatorna. En kriminell livsstil kan inte tillåtas vara ett alternativ för våra unga i framtiden. Vi kan inte förenkla den här debatten. Polisen måste få de verktyg och resurser som behövs för att komma åt våldet. Staden, näringslivet och föreningslivet måste också jobba förebyggande och långsiktigt. Alla som bor i vår stad har rätt att känna sig trygga. Vi måste göra insatser för att minska de ekonomiska och sociala klyftorna i vår stad. Arbetet mot segregationen i Stockholm är en förutsättning för en öppen stad för alla. Det säger Karin Wanngård, finansborgarråd (S) i ett pressmeddelande.

Framtid Stockholm finns inne på Södermalm och är en öppenvårdsenhet som arbetar förebyggande och uppsökande bland ungdomar som riskerar att hamna i drogberoende eller kriminalitet.

Var filialen ska öppna är inte klart än.

– Vi håller på att titta på lokaler, och kan inte säga om det blir i norra eller södra Järva. Vi vill öppna den så fort som möjligt, säger Ömer Oguz, pressekreterare för Socialdemokraterna i Stockholms stad.

ANNONS

Läs mer:

Efter morden: Vi kräver haverikommission


”Lägg ner era vapen”

Vädjade om hjälp innan mordet

ANNONS