Friade Esa Teittinen får miljonskadestånd

Esa Teittinen i Solna
Mitt i träffade Esa Teittinen i Solna centrum i höstas.
2010 dömdes Esa Teittinen för mord i Solna. Hovrätten friade honom i höstas – efter över åtta år i fängelse. Nu har han fått drygt 9 miljoner kronor i skadestånd. Ett alldeles för lågt belopp, enligt hans advokat.

En vän till Esa Teittinen hittades i december 2009 död i ett badkar i en lägenhet i Solna. Det var Esa Teittinen som slog larm om dödsfallet och han dömdes senare till 15 års fängelse för mord efter att en kvinna som befann sig i lägenheten pekat ut honom som mördaren.

Esa Teittinen beviljades efter flera försök resning och friades av hovrätten i december 2018. Han satt frihetsberövad, häktad och på anstalt, i sammanlagt åtta år och tre månader innan han försattes på fri fot i slutet av augusti i fjol. Nu har han beviljats totalt 9 250 000 kronor i skadestånd av Justitiekanslern, JK, rapporterar sajten Dagens Juridik.

I november i fjol fick han 4,5 miljoner kronor i förskott. Han har begärt ersättning på totalt 25 miljoner kronor, varav drygt 21 miljoner för lidande och 2,75 miljoner i förlorade arbetsinkomst och 1,1 miljoner i uteblivet arv.

”För låg ersättning”

Advokat Marko Tuhkanen företrädde Esa Teittinen under resningen och han tycker att den beviljade ersättningen är för låg.

– Vi har en snålt tilltagen praxis för lidande, men även med den i beaktande tycker jag ersättningen är för låg, säger Marko Tuhkanen till Dagens Juridik.

Marko Tuhkanen säger till Dagens Juridik att han inte utesluter att han komma att driva vidare frågan om högre ersättning.

När Mitt i Solna träffade Esa Teittinen i Solna i höstas berättade han att han behövde pengar för att köpa sig en bostad i Solna, då han inte fått någon bostadshjälp från Solna stad. Nu säger Marko Tuhkanen till Dagens Juridik att Esa Teittinen har köpt en gård i Finland där han ”hjälper ungdomar på glid”.

Fakta

Det här har hänt

  • 2009 hittades en man död i ett badkar i en lägenhet i Solna. Dödsorsaken kunde inte fastställas men Esa Teittinen dömdes, mot sitt nekande, till 15 års fängelse för mord.
  • Teittinen sökte resning två gånger, den tredje beviljades av Högsta domstolen i mars i år.
  • Rättegången togs om i augusti.
  • Esa Teittinen släpptes fri den 24 augusti. Hovrätten upphävde domen och frikände honom den 7 september. Domstolen var dock oenig, två nämndemän ville att morddomen skulle stå fast, vilket blev en stor besvikelse för Teittinen och försvaret.
  • Nu har Justitiekanslern, JK, beviljat honom totalt 9 250 000 kronor i ersättning för lidandet och för förlorad arbetsinkomst.