ANNONS

Miljonskuld hotar Folkets hus i Rinkeby

"Skulden ligger som en blöt filt över hela huset" säger Björn Gardarsson före detta föreståndare för föreningen Rinkeby Folkets hus.
"Skulden ligger som en blöt filt över hela huset" säger Björn Gardarsson före detta föreståndare för föreningen Rinkeby Folkets hus.
En skuld på två miljoner kronor hotar att påverka ett 30-tal föreningar med hundratals medlemmar, som hyr lokaler i Rinkeby folkets hus.
– Det vore förödande för Rinkeby och föreningarna om vi inte kan hitta en lösning, säger Kerstin Aggefors, ordförande i Rinkeby folkets hus-förening.
ANNONS

Sedan tre månader tillbaka betalar inte föreningen Rinkeby folkets hus hyra för huset. Pengarna är slut.

– Läget är allvarligt. Om vi inte lyckas hitta en långsiktig lösning kan vi i värsta fall tvingas att lägga ner, säger Massood Mafan, vice ordförande i föreningen.

Ett 30-tal föreningar är beroende av Rinkeby folkets hus möteslokaler, som föreningen hyr av staden. I huset finns läxläsning, verksamhet för unga vuxna, medlemsmöten, barnteater för förskolebarn och andra verksamheter.

– Det vore förödande för Rinkeby och föreningarna om vi inte kan hitta en lösning, om lokalerna måste stängas. Det finns inte många möteslokaler i området, säger ordförande Kerstin Aggefors.

Anledningen till att föreningen under flera år haft ekonomiska svårigheter är, enligt ordföranden, en gammal skuld.

– Vi hoppas att den avskrivs. Vi har svårt att se en annan lösning.
Ali Abdi är Rinkebybo och aktiv i föreningar som frekvent nyttjar lokalerna i Rinkeby folkets hus.
– Vi använder lokalerna ofta, det finns inte några andra i Rinkeby. Det vore katastrof om det rika föreningslivet ställs utan lokaler.

Hur det kommer sig att Rinkeby folkets hus har en skuld på nära två miljoner till staden är en snårig historia.
Innan 2012 hade föreningen inget förstahandskotrakt med staden, utan hyrde lokalerna i andra hand av kulturförvaltningen. När föreningen fick ett förstahandskontrakt höjdes hyran med cirka en halv miljon kronor. Anledningen som uppgavs då var att det skulle vara marknadsmässiga hyror. Föreningen skrev först inte på avtalet utan ville förhandla hyra.

– Vi visste att vi inte skulle mäkta med den hyran så vi började att avveckla verksamheten och sa upp personal, säger Björn Gardarsson, före detta föreståndare för Rinkeby folkets hus-förening, som satt med i förenigen när skulden uppkom. Han är också aktiv i riksorganisationen Folkets hus och parker.

Men nytt hopp spreds i och med en plan på att samarbeta med Järvalyftet. Föreningen började skissa på arbetsmarknadsutbildningar för unga. Men skulden stod i vägen och inget samarbete med Järvalyftet inleddes, berättar Björn Gardarsson. Under ett år bedrev föreningen verksamhet i huset utan att något avtal med fastighetskontoret. Under det året betalade de inte någon hyra – trots att de tog emot stöd från kulturförvaltningen. Föreningen får stöd på 1,8 miljoner kronor per år – och av det går 1,7 miljoner direkt till hyreskostnader för lokalerna.

ANNONS

Nuvarande styrelse tog över minuskassan och beskriver läget som en nedåtgående spiral. Sedan 2010 hade de inte haft råd att anställa en verksamhetschef, som kan se till att öka föreningens intäkter bland annat genom att bedriva lönsamma projekt.

– Skulden ligger som en blöt filt över hela huset, säger Björn Gardarsson.
I oktober kallade de till ett krismöte med flera föreningar för att få hjälp att hitta lösningar. Sedan dess har Folkets hus och parkers riksorganisation gått in för att släppa in nya krafter, som tillsammans med styrelsen kan försöka hitta lösningar för att utveckla verksamheten och göra den inkomstbringande.

Huset ska också säljas. Familjebostäder kommer att köpa byggnaden av Fastighetskontoret. Vad som händer med skulden är fortfarande oklart.
Under förra veckan höll fastighetskontoret tillsammans med kulturförvaltningen ett krismöte på grund senaste tidens uteblivna hyresbetalningar.

De ekonomiska problemen har funnits under flera år. Varför har ni inte agerat tidigare?
– Vi har känt oss trygga med att föreningen får stora stöd från kulturförvaltningen som ska kunna täcka hyran, säger Helena Rosander, kundförvaltare på fastighetskontoret.
Enligt henne arbetar man nu med att hitta snabba lösningar. Hon kan inte svara på om det kommer att resultera i att skulden avskrivs.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.