ANNONS

Miljonstämning för försenat kyrkbygge

kyrkbygge1
Den uppgrävda tomten upprör många Bredängsbor.
Det havererade kyrkbygget i Bredäng får nu rättsliga följder. Stockholms stad har stämt kulturföreningen Fratia på miljonbelopp för avtalsbrott.
ANNONS

I maj är ärendet uppe i tingsrätten, och tanken är att huvudförhandlingen ska börja i höst. Om staden får rätt måste Fratia betala cirka 2 370 000 kronor i vite, enligt Skärholmen Direkt, som var först med att rapportera om stämningen.

– För varje kvartal som de inte bygger faller ett nytt kvartalsvite ut, så summan växer efter hand, säger Mattias Sandberg, jurist på stadsledningskontoret.

kyrkbygge

Stora dammar har bildats i den uppgrävda marken.  Foto: Märta Lefvert

Enligt staden har Fratia brutit mot exploateringsavtalet och tomträttsavtalet, genom att inte börja bygga på tomten, i korsningen Ålgrytevägen-Stora Sällskapets väg.

– Och det är uppenbart att inget kommer att hända. Därför valde vi att stämma. Om staden får rätt måste föreningen betala vitet. Annars kommer kronofogden och då blir det konkurs eller utmätning, säger Mattias Sandberg.

Det försenade kyrkbygget är en riktig surdeg. Redan 2009 klubbades detaljplanen, för bygge av en rumänsk ortodox kyrka och församlingslokaler, men bygget startade först 2013. Då började den entreprenör som Fratia anlitat gräva upp tomten och frakta dit sprängsten. Problemet var att bygglovet inte var klart – och reaktionerna blev starka.

ANNONS

Sedan stannade projektet av. Den uppgrävda och inhägnade tomten blev stående, år efter år. Orsaken var att Fratia flera gånger behövt komplettera ofullständiga bygglovsansökningar och att det bygglov man fick för församlingslokalerna 2015 överklagades.

Men i juni 2016 fick Fratia bygglov för församlingslokalerna, och i februari 2017  för kyrkan. Men hittills har inget bygge startat. Finansiering har helt enkelt saknats, och många i Bredäng var upprörda över att ingen hänsyn togs till det.

– Men byggnadsnämnden måste ge bygglov om ansökan är fullständig och överensstämmer med detaljplanen. Det finns ingen koppling mellan bygglov och förmåga att finansiera, säger Mattias Sandberg.

Den som fått ett bygglov måste dock börja bygga inom två år, och den gränsen närmar sig nu snabbt för Fratia. Oavsett det har man föreningen brutit mot avtalen med staden, förklarar Mattias Sandberg.

Mitt i har sökt Elena Borca från kulturföreningen Fratia.

kyrkbygge

Många i Bredäng är upprörda över att den inhägnade tomten i korsningen Ålgrytevägen-Stora Sällskapets väg förfular området i stället för att komma till användning. Foto: Märta Lefvert

kyrkbygge

En byggbod är på plats, men aktiviteten lyser med sin frånvaro.   Foto: Märta Lefvert

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.