Miljonstöld mitt på dagen

Långtradaren kommer fram till grinden vid De Laval.
Långtradaren kommer fram till grinden vid De Laval.
Mjölkrobot. Roboten mjölkar kor automatiskt.
Mjölkrobot. Roboten mjölkar kor automatiskt.
Vid lunchtid tog sig en man i 20-årsåldern in på De Lavals område i Tumba.

På en långtradare lastade han upp två mjölkrobotar värda 3 miljoner kronor.

Nu är mannen, som tidigare jobbat här, misstänkt för miljonstölden och riskerar fängelse.

Mannen, som i höstas inte längre arbetade vid företaget i Tumba, ska enligt vittnen ha lurat sig in på De Lavals lastområde via en porttelefon.

Väl inne vinkade han till sig en väntande långtradare. Med hjälp av en truck lastade han sedan upp två mjölkrobotar i lastutrymmet på långtradaren.

Men en annan anställd på De Laval fattade misstankar om vad som pågick och kontaktade den tidigare anställde för att kontrollera denne. Då försvann mannen. Och när polisen kom till platsen fanns bara långtradarchauffören kvar.

Mannen kunde dock senare gripas. Mjölkrobotarna som han ska ha lastat på med truck är enligt stämningsansökan som lämnats in till Södertörns tingsrätt värda 1,2 miljoner kronor vardera exklusive moms. Han riskerar nu fängelse.

– Minimistraffet för grov stöld är sex månader. Maxstraffet sex år. Jag har tagit över det här ärendet och har ännu inte kommit fram till vad jag kommer att yrka på för straff, säger åklagaren Marcus Hellsten.

I åklagarens bevisning finns bland annat telefonkontakter och foton av mannen inne på området.

Men den misstänkte mannen har en annan version av vad som hänt. Enligt förhör har mannen uppgett att han åkt till De Laval för att lämna tillbaka sitt passerkort till företaget. Väl framme stötte han på långtradarchauffören som han ville hjälpa trots att han inte längre jobbade kvar. Mannen kunde i förhöret med polisen inte förklara varför han inte kontaktade någon av de anställda på De Laval för pålastningen.

– Jag vet inte. Jag tänkte vänta då de var på lunch och kanske kommer senare, sa han i förhör.

Rättegången kommer att äga rum vid Södertörns tingsrätt, men det finns ännu inget datum för detta.