Miljonunderskott på grundskolor i Skarpnäck

elev
Oppositionen varnar för att eleverna kan drabbas när skolorna måste dra åt svångremmen.
Skarpnäcks skola och Skarpatorpsskolan kommer att starta nästa år med hundratusentals kronor i underskott. Bagarmossen Brotorp Skolor klarar sig enbart för de kunnat ta av sina sparade medel.

Tre av de kommunala grundskolorna i Skarpnäcks stadsdel beräknas få stora underskott 2017. Det visar siffror från utbildningsförvaltningen. Värst är det för Skarpnäcks skola i Kärrtorp som väntas gå 5,2 miljoner back. Nästan lika illa är det för Bagarmossen Brotorp Skolor som väntas gå 4,3 miljoner back. Medan Skarpatorpsskolan i Skarpnäck går minus med 361 000.

Skolorna måste nu täcka underskotten genom att använda fonderade medel, alltså överskott som har sparats i deras egna resultatfonder.

Efter att dessa använts klarar sig Bagarmossen Brotorp Skolor.

Men Skarpnäcks skola kommer, enligt utbildningsförvaltningens prognos, att börja 2018 med ett underskott på 490 000 kronor.

– Det är tråkigt att man hamnar i ett underskott, men det har varit svårt att få ihop det så att pengarna ska räcka till, säger Henrik Ahlberg, rektor på Skarpnäcks skola.

Vad beror underskottet på?

– Dels på att lärarlönerna och lokalkostnaderna har ökat. Skolpengen per elev brukar vara ungefär som löneökningarna så att det kompenseras, men i år var det mer återhållet och då gäller det att man måste strama åt på skolan. Men det har vi haft svårt att göra för vi har flera elever med behov av särskilt stöd. Och vi måste ju ge dem det stöd de behöver och då behöver vi fler anställda och ha fler insatser som kostar mer.

Nu måste skolan spara pengar. Hur kommer det att drabba eleverna?

– Vi får titta på hur vi kan spara. Det kommer inte att bli färre lärare men vi får titta på om vi kan dra ner på någon annan typ av tjänster. Sedan kanske vi inte kan göra vissa satsningar som vi har tänkt exempelvis kan vi får dra ut vår it-satsning över längre tid än planerat.

Skulle skolan behöva bättre kompensation för löner och elever med behov av särskilt stöd?

– Det är svårt att säga för det varierar från år till år hur det ser ut och hur många som behöver stöd. Vi försöker jobba långsiktigt och utveckla vår egen pedagogik så att vi blir ännu duktigare på att ta hand om de behov som finns.

Skarpatorpsskolan beräknas ha ett underskott på 220 000 kronor efter att man använt sina sparade medel. Men skolans biträdande rektor Inger Forsmark vill inte kommentera siffrorna utan hänvisar till rektor Gunnar Jonsson som kommer tillbaka från semestern nästa vecka.

Enligt utbildningsförvaltningens rapport kommer 48 av stadens kommunala grundskolor att ha ett underskott vid årets slut. För 15 av dem räcker inte skolornas egna pengar till för att täcka underskotten.

Malin Eriksson, ekonomidirektör på utbildningsförvaltningen, menar nu att de måste jobba aktivt med sin ekonomi.

– De har lämnat in åtgärdsplaner för hur det ska gå till, säger hon.

Men vad ska de göra?

– Ja, det handlar ju om att se över de kostnader man har. Det kan ju vara att se över kostnader för vikarier, om man hyr in via bemanningsföretag till exempel, säger Malin Eriksson.

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) är mycket bekymrad över skolornas situation.

– Den omedelbara lösningen blir att dra ner på nyanställningar, det vill säga att man inte tillsätter vikarier och tjänster som blir vakanta – detta har redan börjat. Vi är mycket oroliga för att den svaga skolbudgeten kommer att gå ut över elever och lärare, säger hon i en kommentar.

Lotta Edholm kritiserar Socialdemokraterna och menar att de inte lagt tillräckligt mycket pengar på skolan.

– I stället har de rödgrönrosa partierna gått fram med den lägsta uppräkningen per elev på tolv år.

Malin Eriksson bekräftar att höjningen av skolpengen var ”ovanligt låg” för 2017 och  att den inte motsvarar de löneökningar som skolorna haft. Skolborgarrådet Olle Burell (S) tycker dock inte att skolpengen är för låg.

– Nej, vi har den högsta skolpengen i Sverige och stadens totala skolbudget går 20 miljoner plus. Vår förvaltning kommer att hjälpa de skolor som behöver det. Men oppositionen vill förstås skrämma upp föräldrarna och ropa ”vargen kommer”.

Men kan du då garantera att det inte blir stora nedskärningar som drabbar eleverna?

– Det ska inte bli färre lärare i klassrummen, nej, säger Olle Burell.

Fakta

Skolor som drar med sig underskotten till nästa år

Beräknad resultatöverföring (tkr)

Askebyskolan  – 885

Enskedefältets skola  – 571

Farsta grundskola – 1 440

Herrängens skola  – 689

Höglandsskolan – 1 414

Hökarängsskolan – 2 420

Knutbyskolan – 2 428

Mariehällsskolan – 2 747

Matteusskolan – 1 702

Rålamshovsskolan – 748

Skarpatorpsskolan – 220

Skarpnäcks skola – 490

Sofia skola – 1 097

Solbergaskolan – 1 442

Åsö Grundskola – 17

Källa: Utbildningsförvaltningen