Miljonvinst för Elverket men elpriset sänks inte

Patrik Johansson tog över som vd för Elverket den 1 mars.
Patrik Johansson tog över som vd för Elverket den 1 mars.
Elverket gjorde en vinst på över tjugo miljoner kronor förra året. Men några lägre elpriser verkar Vallentunaborna inte kunna räkna med.

I torsdags fick Elverket en ny vd i förra strategikonsulten Patrik Johansson. En vecka innan det redovisade företaget sitt helårsresultat för 2011 – en vinst på över tjugo miljoner kronor.

Men några lägre elpriser för kunderna i Vallentuna verkar vi inte få se som ett resultat av vinsten.

– Merparten av vinsten kommer att återinvesteras i bolaget, framförallt på utbyggnad av nätet. Vallentuna har haft stor tillväxt de senaste åren. Många flyttar in och vi räknar med att det kommer att fortsätta att vara så, de behöver också el, säger Patrik Johansson.

Men trots miljonvinsten tycker Patrik Johansson inte att Elverket tar ut för stora vinster.

– I dag är svenska elhandlares rörelsemarginal cirka 1-2 procent vilket jag inte tycker är orimligt högt. Jag tycker heller inte att el är dyrt i förhållande till det värde vi får ut av den. För samma kostnad som en veckotidning kan man till exempel hålla maten kall i kylskåpet i en månad, säger han.

Alla hushåll i Vallentuna är anslutna till Elverkets nät, vare sig de vill det eller inte. Många får också sin el från Vallentunaföretaget, men sedan marknaden blev fri har långt i från alla som bor i kommunen ström från Elverket.

Anledningen till att Elverket kunde gå med miljonvinst trots att omsättningen var betydligt lägre än året innan var att företaget blivit bättre på att köpa och sälja el, enligt nya vd:n. När vädret är varmare eller kallare än väntat har man gjort bättre affärer på elmarknaden.

Patrik Johansson har de senaste åren varit strategikonsult inom el- och energibranschen, senast från konsultbolaget Connecta.

– Det var vd-rollen som var spännande. Sedan har jag haft Elverket som kund under två år och lärt känna bolaget väl, säger han.