ANNONS

Miljöroboten jobbar på dygnet runt

Här inne jobbar roboten.
Här inne jobbar roboten.
I ett år har den lilla roboten i den automatiska miljöstationen i Kista jobbat med att ta emot miljöfarligt avfall.
Hittills har den tagit emot drygt 7 ton miljöfarligt avfall.
– Inlämningen har hela tiden ökat, säger Helena Meschke
kommunikatör på Stockholm Vatten och Avfall.
ANNONS

Miljöstationen med en robot har stått i Kista i nästan ett år nu. Hur har den haft det? Foto: Anna Z Ek

Utifrån ser miljöstationen som står vid parkeringen nedanför Kista torg ut som ett litet plåthus, men inuti döljer sig avancerad teknik. Inne i stationen arbetar en liten robot dygnet runt för att ta emot det miljöfarliga avfallet.

För att lämna farligt avfall öppnar man en lucka genom sms eller QR-kod. Avfallet ställs i en låda, vilken tas om hand av en robot som ställer lådan på en hylla. Inne i miljöstationen finns plats för en stor mängd lådor som roboten håller ordning på. När den börjar bli full larmar den själv till entreprenören. Avfallet töms genom samma lucka, dit roboten flyttar en fylld låda i taget.

En ganska häftig sak

– Det är en ganska häftig sak, den är tillgänglig dygnet runt hela året. Folk kan lämna på natten eller tidigt på morgonen när det passar dem bäst, säger Helena Meschke, kommunikatör, Stockholm Vatten och Avfall.

Kistastationen som invigdes den 9 december förra året är den tredje automatiska miljöstationen i Stockholm. Sedan tidigare finns en i Norra Djurgårdsstaden och en på Torkel Knutssonsgatan på Södermalm.

 – Vi tänker att stationerna ska finnas där det finns människor, det ska vara lättillgängligt och man ska inte behöva ha bil. Vi kommer att fortsätta ställa ut stationer både i innerstan och ytterstan. Nästa som är på gång sätts upp i Bagarmossen, vid i närheten av tunnelbanan, säger Helena Meschke.

Kistaborna duktiga sorterare

Sedan januari i år fram till den 12 november i år har stationen haft 1008 öppningar. I januari var det 39 öppningar och i maj 150 lämningar. I juli var det 89 inlämningar och nu i oktober 107.

Totalt i vikt har Kistaborna lämnat in totalt totalt 7 ton och 376 kilo miljöfarligt avfall.

ANNONS

Det enda problemet som uppstår ibland är när folk stoppar in för stora eller för tunga saker. 

– Då blir det driftstopp. Det är ju ändå bara en liten robot som ska sköta allt, så man måste vara lite försiktig och bara lämna in lagom stora saker, säger Helena Meschke.

Syftet med stationen är att folk ska lämna in sitt miljöfarliga avfall. Och det är inte bara målarfärg och starka färgbortagningsmedel. Även trasiga hörlurar, batteridrivna leksaker och en del kosmetika som hårfärgningsmedel och nagellack är farligt avfall.

Fakta

Det här är farligt avfall

Allt som har sladd eller batteri

Explosiva produkter lämnas till polisen eller återförsäljare

Färg

Kemikalier och rengöringsmedel

Kosmetika

Medicin lämnas till apoteken

Olja

Övrigt

Källa: Stockholm Vatten och Avfall
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.