ANNONS

Miljöstationen försvinner

Marie Hansson promenerar till återvinningsstationen på Vassvägen flera dagar i veckan för att slänga skräp.
Marie Hansson promenerar till återvinningsstationen på Vassvägen flera dagar i veckan för att slänga skräp.
Viljan att återvinna riskerar att minska i Viby.

Det kan bli följden när kommunen tar bort miljöstationen på Vassväge­n.

– Det är otroligt tråkigt, säger Annika Ahlberg vid Förpacknings- och tidningsinsamlingen.
ANNONS

I mitten av november försvinner återvinningsstationen i korsningen Vassvägen och Böljevägen i Viby. Kommunen har sålt marken och ett nytt äldreboende ska byggas där insamlingscontainrarna står i dag.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) äger alla återvinningsstationer i landet. Regionchef Annika Ahlberg är rädd att viljan att återvinna kommer att minska i Viby när servicen försämras.

– Blir det färre platser att återvinna på får folk längre att ta sig och risken är ju då att färre återvinner förpackningar och tidningar. Jag tycker att det är otroligt tråkigt att stationen försvinner och att man från kommunens sida inte trycker på hårdare för att hitta en ny plats, säger hon.

Enligt FTI är stationen välanvänd och det är flera Vibybor som har hört av sig med synpunkter på att den ska plockas bort.

– De är ledsna för att den försvinner och tycker att det är långt att gå till de andra platserna, säger Annika Ahlberg.

Enligt Thomas Ardenfors (M), ordförande i plan- och exploateringsutskottet, ska kommunen se till att hitta ny mark för en återvinningsstation i Viby.

Men var och när en sådan kan vara i drift kan han inte svara på.

– Det är en utmaning att hitta platser för nya återvinningsstationer, men jag hyser gott hopp om att vi ska hitta en bra lösning, även om det blir ett glapp innan en ny är på plats.

Under tiden hänvisas Vibyborna till återvinningsstationen på Hedemoravägen en bit norrut.

ANNONS

Hur ser du på risken att folk kommer att återvinna mindre?

– Det finns en sådan risk. Men jag är övertygad om att Sollentunaborna kommer att fortsätta att ta ansvar för miljön, även om det under en viss tid är längre till den närmsta stationen.

När Lokaltindingen Mitt i besöker återvinningscentralen på Vassvägen är flera Vibybor där för att återvinna. Marie Hansson, som jobbar som familjedaghem, berättar att hon och barnen brukar gå dit och slänga skräp flera dagar i veckan.

I dag har de med sig ett lass med plast och frigolit på en släpkärra.

– Det är bra att kunna ta med dem hit och visa dem hur det går till. Jag tycker det är både bra och dåligt att stationen försvinner. Det är ofta skräpigt här men det blir ju längre att gå och det är tråkigt.

Stationen på Hedemoravägen tycker hon inte är ett bra alternativ.

– Den ligger längs vägen och det går inte att gå dit med barnen. Sedan finns det en i Norrviken också, men då får jag ta bilen och då blir det ju inte miljövänligt, säger Marie Hansson.

Fakta

26 kilo tidningar per invånare

Förra året samlades i genomsnitt 17 kilo glas, 12 kilo papper, 1 kilo metall, 3,5 kilo plast och 26 kilo tidningar in per invånare i Sollentuna.

FTI tillverkade under samma år 70 000 ton ny plast av de förpackningar som hushåll och företag återvann i Sverige.

Det kan låta mycket – men fortfarande slängs hälften av alla plastförpackningar på andra ställen än i återvinningen. Plast som därmed bränns upp med hushållssopor eller hamnar i naturen där det kan ta flera hundra år innan de bryts ner.

Källa: FTI

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.