Miljöverkstan stänger ner delar av verksamheten

Bild från Flatens naturreservat, Flatenbadet, Skarpnäck där Miljöverkstan har sin verksamhet
Miljöverkstan Flatens bedriver en bred barn- och ungdomsverksamhet nära naturen – men nu är bidragspengarna slut. En del av verksamheterna måste stängas ner, enligt verksamhetschef Patrik Pelosio.
Miljöverkstan Flaten har tvingats stänga ner delar av barn- och skolverksamhet. Föreningens ekonomiska problem har inte löst sig ännu.
– Det som kommer läggas ner är söndagsöppet på Flaten, verkstan som vi har haft hela tiden, förklarar verksamhetschef Patrik Pelosio.

Lokaltidningen Mitt i Hammarby-Skarpnäck skrev för en knapp månad sedan om Miljöverkstan Flatens ekonomiska kris. Pengarna tar slut sista oktober, sa verksamhetsledare Patrik Pelosio då.

Och november kom inte med någon färdig lösning.

– Vi har fått stänga ner delar av vår verksamhet just nu, men vi har fått möjlighet att vara kvar ute vid Flaten. Det är vi tacksamma för. Hoppet lever och vi är obotliga optimister ute på Miljöverkstan, betonar Patrik Pelosio när Mitt i undrar hur det går.

Miljöverkstans breda barn- och ungdomsverksamhet i Flatens naturreservat har fått beröm från politiskt håll. Skolborgarrådet Olle Burell (S) slog i mitten på oktober på stora trumman med att staden tillsammans med Miljöverkstan ska starta en så kallad naturskola. En halv miljon är avsatt i majoritetens budget för år 2017, men vem pengarna ska adresseras till är fortfarande oklart.

– Vi har inte sett något mer än att det ska bli ett samarbete med utbildningsförvaltningen, men det står inte i vilken form, säger Patrik Pelosio.

Ewa Larsson (MP), ordförande i stadsdelsnämnden, kallar Miljöverkstan Flaten för en pionjärverksamhet.

– Jag tycker det är tråkigt att det blir ett glapp här, de som driver verksamheten och barnen drabbas. För att undvika detta skulle de kommit in i budgeten redan förra året, säger Ewa Larsson, som ser som sin uppgift att guida Miljöverkstans ”holistisk verksamhet” i ”kommunens stuprörsorganisation”.

– Vi ser att Miljöverkstan har en fantastisk verksamhet.

Patrik Pelosio uppger att Miljöverkstan Flaten väntar på svar från bidragsansökningar och att de har flera möten inbokade, men just nu finns inga pengar till flera i personalens löner. Han hoppas att ett projekt inom så kallat ”idéburet offentligt partnerskap” med staden ska öppna dörrar.

Förutom att söndagarnas skaparverkstad läggs i malpåse drabbas även verksamheten som riktas mot skolor. För tillfället finns inga pengar att avlöna en pedagog, enligt Pelosio. Äventysgruppen och spelverksamheten fortsätter dock tills vidare.

– Det drabbar ju allt verksamhet för det finns en sorts oro och inre stress. Vi skulle ju vilja slappna av och göra det vi är bäst på, men nu måste vi jaga finansiering, konstaterar Patrik Pelosio.