ANNONS

Miljözonen på Hornsgatan klubbad efter het debatt

Debatt om miljözon mellan Jan Valeskog (S) och Daniel Helldén (MP)
Jan Valeskog (S) ifrågasätter faktaunderlaget. Daniel Helldén (MP) tycker att det är ett viktigt och angeläget beslut.
En helt ny miljözon ska införas på Hornsgatan – den första i sitt slag.
Det innebär att många bensin- och dieselbilar äldre än 11 år portas.
På måndagskvällen klubbades beslutet i fullmäktige.
ANNONS

Luften på Hornsgatan har varit en snackis i många år. Gatan har historiskt varit den stadsgata som haft störst miljöproblem på grund av trafikutsläpp.

Nu har Stockholms styrande politiker beslutat att förbjuda de smutsigaste personbilarna.

Bensin- och dieselbilar måste framöver ha de senaste utsläppsklassificeringarna – euroklass 5 eller 6 – för att få köra på Hornsgatan, det vill säga att de flesta bilar som är äldre än 11 år förbjuds. 

Bilar äldre än 11 år förbjuds

Den omtvistade miljözonen på Hornsgatan beslutades av trafiknämnden i april och skulle klubbas slutgiltigt i kommunfullmäktige i juni.

Men på grund av för stort motstånd i fullmäktige klubbade oppositionen igenom en minoritetsåterremiss. Det innebar att miljözonen nu har granskats ytterligare en runda av förvaltningen.

Både Vänsterpartiets Maria Mustonen och oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) var högljutt kritiska kring faktaunderlaget som föregått det planerade införandet i debatten i juni.

– Enligt rapporten så uppnår man inte effekterna med en miljözon på bara Hornsgatan, sa Maria Mustonen (V) från talarstolen.

”Angeläget beslut”

Men trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) håller inte med.

– Det här är både ett viktigt och angeläget beslut. Hornsgatan är den gata i Stockholm som har sämst luft. Dålig luft med höga halter av kvävedioxid drabbar särskilt barn och äldre, har han tidigare sagt till Mitt i.

ANNONS

– Genom att nu införa en miljözon på Hornsgatan så förbjuder vi de bilar som släpper ut allra mest kvävedioxid från att köra där, fortsätter han.

Planen är att miljözonen ska vara på plats 15 januari 2020.

Du kan se vilken miljöklass din bil har genom att knappa in ditt registreringsnummer på Transportstyrelsens hemsida, klicka på fliken teknisk data och sedan motor och miljö.

Fakta

Så ser du om din bil får köra i miljözonen

  • Följ länken och skriv in din bils registreringsnummer.
  • Klicka på Tekniska data och sedan Motor och miljö. Titta under Euroklassning.
  • Har din bil Euroklass 6 så är det fritt fram att köra vidare i hela innerstan.
  • Har bilen Euroklass 5 och går på diesel så kommer den förbjudas på Hornsgatan från juli 2022.
  • Står där inget är din bil förmodligen äldre och har Euroklass 4 eller sämre och förbjuds på Hornsgatan från och med januari 2020.

Miljözon i Stockholm: Så kollar du vilken Euroklass din bil har.

Fakta

Miljözoner i Stockholm

Miljözon 1: Den enda miljözon som i dag finns i Stockholm. Omfattar tung trafik och skärps år 2021.

Miljözon 2: Ska införas på Hornsgatan. Innebär att bilarna måste ha Euro 5 eller Euro 6-klassning, med andra ord nästan alla bilar som är yngre än 11 år. Från den 1 juli 2022 skärps reglerna för dieselbilar då de måste ha minst Euro 6-klassning.

Miljözon 3: Innebär att enbart elbilar och gasbilar får köra inom miljözonen. I nuläget finns inget förslag på att införa miljözon 3 i Stockholm.

Källa: Stockholms stad