En millimeter från att få post i brevinkastet

Lennart Molander
Lennart Molander visar upp paketet som han får in genom brevinkastet.
För smala brevinkast gör att posten inte delas ut till alla i bostadsrättsföreningen Pluto i Tyresö. 30 millimeter ska det vara enligt Postnord. En millimeter för lite och du måste hämta posten själv.
– Det är en struntsak som blivit jättestor. Använd sunt förnuft, säger Lennart Molander.

Postnord har beslutat att helt sluta dela ut post till alla som har för små brevinkast. I våras fick flera av medlemmarna i bostadsrättsföreningen Pluto ett brev från Postnord som, ironiskt nog, slog fast att de inte längre skulle dela ut post där – om inte dörren eller brevinkastet byttes ut.

”Helt sjukt”

En av de som fick brevet var Anita Isaksson. Sedan mitten av september går hon varje dag och hämtar sin post på andra sidan Bollmoravägen hos Postnords utlämningsställe.

– Det är helt sjukt tycker jag. Kan de verkligen göra såhär? frågor hon sig när Mitt i Tyresö plingar på.

Hon kan inte riktigt förstå problemet med brevinkastet. Ett kuvert eller flera är det inga problem att få plats med i brevinkastet, trots att det inte är en 30 millimeters springa.

– Större paket hämtar jag ju ändå ut på utlämningsställen, säger Anita Isaksson.

På millimetern

Hennes granne Lennart Molander har fått samma besked från Postnord. Han mätte själv sitt brevinkast och det är 29 millimeter. En millimeter för litet.

Brevinkast

Han visar även upp ett paket som han tidigare fått i brevlådan, som är tre centimeter tjockt. Det går att få in i brevinkastet – fast man måste trycka lite.

– Jag tycker att detta är en struntsak som har blivit jättestor. Använd sunt förnuft, säger han.

”En halv seger”

Enligt Post- och Telestyrelsen är det upp till var och en att se till att man har en anordning som fungerar. I det här fallet ett brevinkast med tillräcklig standard.

Nu är det upp till var och en av de som bor i området att antingen köpa en ny dörr eller installera ett nytt brevinkast om de vill ha post hem till sig. Lennart Molander har lyckats övertala Postnord om att dela ut i brevinkastet ett par gånger i veckan.

Eftersom hans fru sitter i rullstol och inte själv kan ta sig över Bollmoravägen, speciellt inte under vintern när det är snö, så har de gått med på att dela ut post två gånger i veckan genom det för smala brevinkastet.

– Det är en halv seger för oss. Jag vill inte betala för en helt ny dörr bara för att få posten, säger Lennart Molander och lägger till:

– Jag har pratat med brevbärare och ingen av dem har tyckt att det är några problem eller jobbigt att dela ut post här. Det måste vara påbud uppifrån.

Provocerande se postbilen

Flerbostadshusen i området är två våningar höga, med fyra lägenheter i varje. Av drygt 200 lägenheter delas posten inte ut i ungefär 90 av dem. Många av de som inte längre får posten har orginaldörrarna kvar, som har fungerat i över 40 år.

– Det är lite provocerande och samtidigt skrattretande att se postbilen stå här utanför men att de inte lämnar post hos mig, säger Anita Isaksson, som inte heller tänker köpa en ny dörr utan fortsätter att hämta vid utlämningsstället.

Lägsta mått är lägsta mått…

Postnords produktionsområdeschef, Stefan Svedjeby, har förståelse för att det kan kännas futtigt. Men att det har med arbetsmiljön för brevbärarna att göra.

– Jag förstår det. Jag skulle reagera likadant om det handlar om millimetrar. Men det är så att det finns ett lägsta mått och är det precis vad det är – ett lägsta mått. Det är riktlinjer som man måste hålla sig till, säger han.

Enligt honom så tog Postnord kontakt med styrelsen och påpekade problemen med inkasten för två år sedan.

Ny dialog möjlig

– Då efterfrågade vi en handlingsplan för att lösa problemen med inkasten. Men de bollade över ansvaret till de enskilda medlemmarna, säger Stefan Svedjeby och fortsätter:

– Jag tycker att man ska upp frågan på nytt med styrelsen. Då kan vi börja en dialog igen och om man kommer med en gemensam handlingsplan så kan vi uppta postutdelningen igen under tiden som man tar itu med det man kommit fram till i handlingsplanen.