”Mimi” är tillbaka efter 17 år

Tomas Broman var den som upptäckte stulna ”Mimi” och har även varit med och restaurerat henne. Sedan två veckor tillbaka står hon åter vid Skärmarbrink.
Tomas Broman var den som upptäckte stulna ”Mimi” och har även varit med och restaurerat henne. Sedan två veckor tillbaka står hon åter vid Skärmarbrink.
I mitten på 90-talet sågades hon av vid fotknölarna och stals från Skärmarbrink. Nu är bronsstatyn ”Mimi” tillbaka.

– Det känns fint att se henne här igen, säger Tomas Broman på Herman Bergmans konstgjuteri.

I ett av Stockholms stadsmuseums förråd har en stensockel med en bottenplatta och två nätta kvinnofötter i brons stått under många år.

Fötterna tillhörde ”Mimi”, en staty gjord av skulptören Gunnar Nilsson, som år 1995 stals från Skärmarbrink. Någon sågade av henne i höjd med fotknölarna och bände sedan loss henne

– Vi behöll sockeln och hoppades att hon någon gång skulle dyka upp igen, berättar Monika Wallin, antikvarie på Stadsmuseet.

Det skulle bli en lång väntan. När ”Mimi” till slut hittades femton år senare, 2010, skedde det slumpartat. Tomas Broman, ordförande för anrika Herman Bergmans konstgjuteri vid Skogskyrkogården, var på ett stenhuggeri i närheten för att göra en beställning när han plötsligt fick syn på ett bekant ansikte.

– Jag kände igen statyn med en gång. Jag har bott i Hammarbyhöjden tidigare och har passerat den många gånger, säger han.

Någon hade lämnat in den fotlösa ”Mimi” till stenhuggeriet och ville ha en sten att montera statyn på. Någon dag senare skulle den skickas iväg utomlands.

Nu kontaktade stenhuggeriet och Tomas Broman i stället polisen och statyn kunde lämnas tillbaka till Stockholms stad.

I konstgjuteriets verkstad fogades fötter och kropp ihop och i dag syns inte ett spår av stympningen.

Efter 17 år står ”Mimi” åter på den lilla gröna plätten och blickar ut över människorna som tar sig till och från t-banan.

– Förhoppningsvis får hon stå kvar nu. Vi har förstärkt med rostfritt stål inuti, säger Tomas Broman och tittar på ”Mimi” som för dagen har ett gulnande höstlöv i ena handen.

– Människor känner en gemenskap med statyer som den här. De blir en del av vardagen och många blir upprörda när de försvinner.

Monika Wallin på Stadsmuseet berättar att flera personer har hört av sig med frågor om ”Mimi” och uttryckt saknad.

– Allmänheten bryr sig verkligen om de offentliga statyerna och det känns kul att den här är tillbaka efter så många år, säger hon.

Många nyfikna blickar har riktats mot ”Mimi” sedan hon återvände. Helgkvällar har hon exempelvis blivit fotograferad tillsammans med ungdomar med mobilkameror.

Åsa Eriksson, som bor vid Skärmarbrink, går förbi på gångvägen ner mot t-banan med sin dotter.

– Är det en kopia av statyn som stod här tidigare? Jaså, är det den gamla som är tillbaka. Vad härligt att höra. Jag har faktiskt saknat den.

Jag kände igen statyn med en gång.Tomas Broman

Fakta

En ”Mimi” till

Statyn ”Mimi” är gjord av den svenska skulptören Gunnar Nilsson (1904-1995). Han bodde större delen av sitt liv i närheten av Versailles i Frankrike.

På Karlavägen på Östermalm står en annan bronsstaty vid namn ”Mimi” av Gunnar Nilsson.